För två år sedan blev succén Annie en enorm framgång på Kulturverkstan. Konceptet med proffs och amatörer ger både tyngd och spelglädje och går uppenbarligen hem. Biljettrycket inför årets produktion med premiär 7 oktober tyder på utsålda hus, igen.
– Jag tror att många drabbas av ambitionen och spelglädjen. Här bygger mycket på passion och det är väl något som märks, säger Mats Genfors, till vardags fast skådespelare i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, som då gjorde rollen som Oliver Warbucks.
I Sound of Music gör han en ny storroll, som skönsjungande och stränga sjubarnspappan Georg von Trapp.
Mats dotter Tintin Genfors, 11, musikaldebuterade i Annie och medverkar även den här gången, nu som Marta.
– Det är lite skillnad. När vi skulle göra Annie hade jag aldrig varit med förut och var väldigt nervös, nu är jag nästan inte nervös alls, säger hon.
Far och dotter Genfors har goda möjligheter till samåkning mellan Vimmerby och Österbymo. I ensemblen finns även Christian Helge, som spelar amiral von Schreiber, Kristina Ruhnström, som gör baronessan von Schraeder, hennes son Elis Lindström, 10, som gör Kurt, Anna Thalin, nunna, ensemble och stand in för Maria, och Simon Karlsson, som spelar Max Detweiler. Alla från Vimmerby.
Många av dem har Astrid Lindgrens Värld som gemensam beröringspunkt. Kristina Ruhnström, som senast sjöng stort och offentligt i Romeo och Julia-kören på kronprinsessparets bröllop för åtta år sedan, har i sin roll som konstnärlig ledare i ALV arbetat med merparten i Vimmerbygänget:
– Men vi har inte stått på scen tillsammans. Jag blev helt överväldigad när jag såg Annie och att nu få vara med, det är en ynnest.
Musikalen hade urpremiär på Broadway 1959, men det är framförallt den prisade, älskade och ofta visade filmversionen från 1965 som gett bilden av nunnan Maria, som skickas från klostret för att ta hand om änklingen Georg von Trapps sjuhövdade barnaskara.
Och aldrig verkar vi trötta på musiken. Vimmerbygänget kan räkna upp en hel rad älsklingspärlor och gläds åt att ingå i en sångstark ensemble med liveorkester.
– Min favorit är Edelweiss, det är jätterörande när pappa sjunger den på konserten, säger Tintin Genfors.
– Självklart är det musiken som gör att Sound of Music fortfarande är så populär. Historien är ju delad, det är dels en historia om kärlek, dels om politik , säger Simon Karlsson, som varit med i uppsättningar på Ydre Kulturcentrum sedan tidiga tonåren.
Sound of Music utspelar sig under tiden när Nazityskland tog över makten i Österrike. Anna Thalin tycker temat, som i musikaversionen tar mer plats än i filmen, är högaktuellt.
– Vad gör man när man står inför ett hot utifrån? Duckar man och är smidig, eller står man upp och visar civilkurage?