Vad händer nu, efter att Löfven avgått?

Nu väntas talmansrundor. Lokala politiker uttalar sig om den politiska situationen.

Jacob Käll (C), Marie Nicholson (M), Helen Nilsson (S), Tomas Söreling (S), Lars Johansson (V).

Jacob Käll (C), Marie Nicholson (M), Helen Nilsson (S), Tomas Söreling (S), Lars Johansson (V).

Foto: Jimmy Karlsson/Sofie Olsson/Jenn Hultberg/Privat

Vimmerby2021-06-28 11:33

Hur påverkas politiken lokalt av att det blir talmansrundor? 

– Det beror på var det här landar när allt blir klart. Hade det varit extraval hade det påverkat mer. Ändras förutsättningarna på nationell nivå, även om det bara blir under ett år, så ändras även förutsättningarna på lokalnivå. Nu är det inte så mycket vi kan göra utan får vänta och se vad talmannen kommer fram till, säger Helen Nilsson (S), Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. 

undefined
Helen Nilsson(S) tycker att situationen är tragisk.

Hur känns det för dig som Socialdemokrat? 

– Det är lite tragiskt att det blir så här med ett år kvar, vi har nog med saker att ta tag i ändå och pandemin pågår fortfarande, så det är inget önskeläge. Sedan måste man alltid i politiken vara bered på att sådant här kan hända. Vi har haft ett parlamentariskt läge hela perioden som varit tufft, tycker Helen Nilsson.  

undefined
"Nyval är kostsamt och innebär att mycket arbete behövs läggas ner så det hoppas jag inte på." säger Jacob Käll (C).

Kommunstyrelsens ordförande och centerpartist Jacob Käll menar att talmansrundor var det bästa av alternativen. 

– Lokalt är vi trygga i vår allians så det finns ingen anledning att ifrågasätta den på grund av det som händer på riksnivå. Så ingenting händer lokalt för att det nu blir talmansrundor. Skulle det sedan leda till nyval blir det febril aktivitet. Så för oss gäller det att nu bevaka situationen och vara beredda. Nyval är kostsamt och innebär att mycket arbete behövs läggas ner så det hoppas jag inte på.

undefined
"Löfven har 175 röster han kan använda som stöd för en regering men det finns också många politiska vildar och när det är så tajt med 175/174 så är varje röst viktigare än det brukar vara och man kan inte säkert säga att det kommer bli på ett visst sätt", säger Marie Nicholson (M).

För Moderaternas Marie Nicholson, kommunstyrelsens första vice ordförande, kom inte beskedet som en överraskning:

– Det var väntat med tanke på hur opinionen ser ut. Det är troligt att det skulle bli ett regeringsskifte vid ett extraval och Löfvens bästa chans att stanna kvar vid makten är via talmansrundor.

Är det här det bästa för Sverige?

– Regeringen har gjort ett dåligt arbete med att hantera pandemin och de har misslyckats med att möta de problem vi har i Sverige. Jag tycker att det bästa för Sverige vore ett byte av regering sen om det sker genom talmansrundor eller extraval det spelar ingen roll. Ingen vill ha ett extraval men situationen har uppstått på grund av att vi har haft ett regeringsunderlag som inte går ihop.

Hur påverkas ni lokalt?

– Hade det blivit ett extraval idag påverkar det oss på det sättet att vi hade behövt kampanjarbeta och någon som jag hade behövt ställa in sin semester. Nu är vi mer på stand-by men vi står i beredskap, säger Nicholson, (M).

undefined
Vad tror du om utgången? "Jag tror att det är ganska stor risk för ett extraval även om det inte är särskilt positivt", säger Lars Johansson (V).

Vänsterpartiet har haft en nyckelroll i att fälla regeringen och lokala gruppledaren Lars Johansson ser positivt på beskedet om talmansrundor.

– Jag tycker att det är ganska klokt ändå och det finns ett bra regeringsalternativ. Det här sätter press på Centerpartiet att sätta sig ner vid bordet med oss och hitta en lösning.

Löfven sa att Vänsterpartiet nu allierat sig med Sverigedemokraterna i och med sitt val, vad säger du om det?

– Vi har röstat likadant som dem men det är Löfven som sitter som statsminister och det är konstigt att man som sittande statsminister inte har stöd för sin regering och sedan skäller på vänstern när det inte går, det är fjantigt. 

– Bollen ligger hos Centerpartiet, de får välja sida. Jag har ett väldigt stort förtroende för Nooshi Dadgostar. Hon har vuxit i mina ögon under det här och jag är också väldigt glad för partiets linje, att vi är lite tuffare, och jag hoppas att vi fortsätter ställa krav, säger Johansson (V). 

undefined
"Det här är olyckligt – ja, till och med oansvarigt", sa Tomas Söreling (S), som stannat bilen på en parkering i Västervik för att följa Stefan Löfvens pressträff via radion.

Beskedet överraskade inte heller Tomas Söreling, (S) oppositionsråd i Hultsfreds kommun.

– Det var inte oväntat, den här utgången heller, sa Tomas Söreling, som stannade bilen på en parkering i Västervik för att via radio följa pressträffen som Stefan Löfven kallat till med anledning av misstroendeförklaringen mot honom.

Vad var din första tanke, när du hörde att Löfven avgår?

– Att det var det klokaste just nu, av de två möjliga alternativen. Vi hade varit jätteberedda på ett extraval, men jag tror inte folk i allmänhet hade varit direkt intresserade av två valrörelser inom ett år. Sedan om det blir det här eller nästa val, 2022 som blir lidande, det vet man inte. Men något av dem hade blivit det, det är jag övertygad om.

Vad händer nu, tror du?

– Jag hoppas att man fört konstruktiva samtal med ett antal andra partier under helgen, så att man räknar med att kunna komma tillbaka på något sätt. Jag tycker att det känns så.

Tomas Söreling tycker det verkar som om vissa partier glömt att Sverige fortfarande inte tagit sig ur pandemin.

– Det är knappt ingen som pratar om det nu. Men herre Gud i himmelen, det måste fattas kloka beslut även under den här tiden, så länge pandemin pågår. Framför allt måste man kunna ta beslut så vi får igång Sverige igen efter pandemin, när nu det blir.

– Det är absolut olyckligt. Ja, till och med oansvarigt den här situationen som blivit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!