Statt fyller 150 – firas med stort kalas

I höst är det 150 år sedan Vimmerby Stadshotell invigdes. Och det är klart att det ska firas – med tårtkalas. ”Vi hoppas alla Vimmerbybor tar chansen att komma hit och titta, och gärna bjuder på lite minnen från hotellet”, säger receptionschef Linda Edlund.

Hotellträdgården var en uppskattad del av hotellmiljön. Bilden är från 1940-talet.

Hotellträdgården var en uppskattad del av hotellmiljön. Bilden är från 1940-talet.

Foto: Vimmerby kommuns bildarkiv

Vimmerby2018-09-28 15:00

Nästa lördag firar Vimmerby Stadshotell att det är 150 år sedan Vimmerby fick det där hotellet, då som nu "fint för en så liten stad”.

Stadshotellet är resultatet av Vimmerbys strävan att bli en del av det nya moderna Sverige, där gästgiverierna ersattes av hotell. I ”Sveriges städer” från 1915 kan man läsa: ”… mitt emot rådhuset upptages torgets norra sida av Stadshotellet, en för ett så litet samhälle ganska imposant byggnad, uppförd mellan åren 1867-1868, med matsalar, kafé, biljardrum, en större och en mindre salong för större festligheter samt 12 resanderum”.

Även idag är det många som blir positivt överraskade, efter den omfattande och påkostade renoveringen av hotellet 2014-2015.

– Det är verkligen fantastiskt att vi har något så fint i Vimmerby, säger Lena Rannemalm, som varit en av de riktiga trotjänarna på hotellet. När hon slutade förra sommaren hade hon jobbat på hotellet 32 år, från spritkassan till servicen, via kallskänk, frukostservering, städ, bar… allt.

– Hotellet var mitt andra hem, mitt lilla hjärta. Det har ju varit en samlingsplats och medelpunkt på torget sedan det byggdes. På 1970-talet var hotellets trappa samlingsplats för stans ungdomar. Idag träffas man på after work och på somrarna är det fullt med barnfamiljer.

Hotellet är lika tongivande på torget i dag som då, här har det övernattats, ätits goda middagar och dansats sedan 1868. Nåja, dansandet är det lite lugnare med nuförtiden.

Annat var det på 1980-talet, då nöjeslystna trängdes på tre plan med disco, pub och dans till levande musik

Det var byggmästaren Jonas Jonsson som fick uppdraget att på Stora torgets norra sida uppföra en tvåvåningsbyggnad i sten med väl tilltagen välvd källare och delvis inredd vind. Byggnaden skulle enligt planerna innehålla en större och en mindre salong, 26 boningsrum, kök samt 4 rymliga källare. Vid mitten av 1800-talet fanns inte många verksamma arkitekter i Sverige. De enda arkitektritade hus som fanns i Vimmerby vid den här tiden var kyrkan och rådhuset. Den enda vägledning till vem som ritat Stadshotellet är en bevarad räkning, där unge Hugo Hammarskjöld, halvvägs klar med sin arkitektutbildning, erhållit 50 riksdaler för ”ritning och byggnadsförslag till Hotellbyggnad i Wimmerby samt för resa till Wimmerby i och för samma ändamål”.

Hugo Hammarskjöld kom senare att verka som arkitekt, godsherre och riksdagsman med Tuna gård som bas.

Gunilla Gustafsson, idag verksam på Stadsmuséet Näktergalen och kulturförvaltningen, har också ett förflutet som anställd på Stadshotellet. År hon minns med glädje.

– Visst var det fantastiskt när kända världsartister, under Hultsfredsfestival-åren, kunde sitta på verandan och äta frukost utan att någon tog notis om dem. Loella Hermanssons införande av rökfritt inomhus var framsynt och först i trakten, det väckte stor uppmärksamhet och folk trodde det skulle bli förödande. Jag tänker på hur det pågår verksamhet nästan dygnet runt på hotellet utan att gemene Vimmerbybo har en aning om hur många som är här.

Men nästa lördag, när det är dags för 150-årskalas, finns alla chanser att se hur hotellet ser ut och fungerar.

– Vi har beställt tårta, massor av tårta, och hoppas att Vimmerbyborna vill ta del av sin stads hotell, att de kommer hit och tittar runt och ser vad vi är och vad vi gör. Vi vill naturligtvis att Stadshotellet ska vara en naturlig mötesplats där alla ska känna sig välkomna. Och vi hoppas verkligen att man kommer hit och delar med sig av sina minnen, säger receptionschef Linda Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om