Stadshotellet stänger alltid över jul och nyår, men det här löken-på-laxen-året har man också en vattenläcka att ta hand om.
– Dålig tajming. Vi skruvar på kostnaderna och ligger lågt med ombyggnationer och renoveringar, men det här måste åtgärdas, säger Joakim Carlqvist.
I bakgrunden hörs prassel från papperspåsar. 160 jultallrikar, som lastas för leverans till ett lokalt företag. Julborden och företagsbokningarna har uteblivit. Hela året har präglats av jakten på plus som väger upp de feta minus pandemin orsakat.
I fjol omsatte Vimmerby stadshotell 32,6 miljoner på logi och restaurang från januari till och med november. I år - 18,7 miljoner.
– Ett stort tapp. Juli är den månad som sved mest, i kronor och ören.
I början var det svårt att förutse vartåt det barkade.
– Snacket gick om corona i Europa. Så kom det hit och man hörde om hotell som störtdök. Samtidigt gick det jättebra i Vimmerby. Men från en fantastisk början av året gick det till i stort sett ganska tvärstopp i slutet av mars.
Under första vågen märktes rädslan för viruset tydligare, tycker han.
– Det var påtagligt. Det är inte roligt när det är lugnt på hotellet och folktomt i restaurangen. Men under sommaren hade vi ändå rätt hyfsat med matgäster, och så har det varit även nu under hösten. September och oktober har varit riktigt bra. På hotellsidan har vi sett nya målgrupper, istället för familjer kom hemestrande par, ofta långväga.
Han äger stadshotellen i Vimmerby och Västervik, är delägare i hotell i Uppsala och Norrköping. Han kan jämföra och bekräftar bilden av att Vimmerby drabbats hårdare än kustnära städer.
– I Västervik var det nästan en normal sommar. I Vimmerby märkte vi redan tidigt, när Astrid Lindgrens Värld sköt på besked om öppningsdatum, att det kom avbokningar. Samtidigt fanns det de som ville ha kvar sina bokningar och se vad som hände.
Med facit i hand ser han att ALV:s betydelse för besöksnäringen blivit knivskarp.
– Mer än jag kanske trodde, jag hade en förhoppning att den egna attraktionskraften skulle vara större. Vi har en långsiktig plan på hur vi kan utveckla hotellet. Men även om vi gjort spa på våra tomma ytor i källaren hade inte folk åkt på spa under pandemin ändå.
Om du inte var orolig i början – blev du det sen?
– Jag sover på nätterna. Vimmerby stadshotell är i stort ett lönsamt företag och vi klarar en smäll. Vimmerby är hårt drabbat och visst påverkas vi av det, men vi håller ändå någorlunda bra siffror. Det fanns hotell som varslade all personal, det har aldrig varit aktuellt för oss. Vi har klarat oss med små förändringar på personalsidan. Men vi ser över våra kostnader.
Han pekar på fördelaktiga förutsättningar.
– Vi äger största delen av fastigheten. De som sitter på hyreskontrakt bränner mycket mer. Vi är inte stora på konferenssidan, de som lever på det har drabbats mycket värre. Men det är tråkigt om det blir stora förändringar i vårt beteende framöver, jag tycker om möten och det är viktigt för oss.
Osäkerheten, att inte veta hur förutsättningarna ser ut nästa månad, har varit värst. En bild som Anneli Rimås, vice vd på turismanläggningen Björkbacken, delar. Hon beskriver 2020 som en berg-och-dal-bana.
– Det har varit nya besked om vad som gäller och dessutom i vårt område all osäkerhet kring ALV. Vi har hela tiden fått tänka till hur vi ska strukturera och bygga om hela organisationen. Men lärdomen är att man faktiskt klarar ganska grova organisatoriska förändringar och kan genomföra det på ett bra sätt.
Ingvar Källåker, som driver anläggningen Vimmerby stugby i Tuna tillsammans med sin fru Kajsa, kan också summera ett tufft år.
– Visst har vi drabbats. De utländska gästerna uteblev och tappet i sommar blev 75-80 procent. Det handlar mer om det begränsade resandet, vi är inte fullt så beroende av ALV, som många andra. Många av våra utländska gäster brukar ha vårt boende som utgångspunkt när man gör dagsutflykter till Glasriket, till exempel. Men vi har haft en stark höst med naturturister som kommit för att plocka bär och svamp och har också uthyrning till jobbare, som stannar längre.
Men det finns framtidstro. Även om de vi pratat med inte tror på en vanlig sommar nästa år - även om ALV är öppet och vaccinering och minskad smittspridning får pandemin att plana ut.
– Trots allt jag ser fram emot 2021, det känns spännande. Ingen var förberedd på corona, det kom som en oväntad chock. Nu har man byggt sig en liten verktygslåda för snabba förändringar och att saker faktiskt förändras i vår omvärld. Jag känner mig bättre rustad och mer stabil om det blir skakigt igen, säger Anneli Rimås.