Statyn är på plats

Statyn över Astrid Lindgren är på plats på torget i Vimmerby. Den är dock väl övertäckt och täckelsen faller först på fredag - men det finns en chans till en tjuvtitt på torsdag.

Väl dold under presenningen lyftes AL-statyn på plats på torget i Vimmerby på tisdagsförmiddagen. Foto: Jimmy Karlsson

Väl dold under presenningen lyftes AL-statyn på plats på torget i Vimmerby på tisdagsförmiddagen. Foto: Jimmy Karlsson

Foto:

Vimmerby2007-05-30 06:11

Den fick ett varmt välkomnande när den anlände till Vimmerby, folkets staty över Astrid Lindgren. Kommunens Börge Andersson, som hanterar mycket av det praktiska kring statymonteringen, mötte upp transporten redan vid kommungränsen.
När lastbilen som kom med bronsstatyn från gjuteriet i Enskede backade in på Rådhustorget ropade någon:
"Nu kommer Astrid hem!"
Och nog får man hålla med om att det är ett historiskt ögonblick. Här kommer konstverket och statyn som ska stå där på torget i kanske evigheters evighet som en hyllning till Astrid Lindgren.
De formella turerna har haft sina egna vägar. En motion från kristdemokraterna om ett kommunalt minnesmärke. En tävling mellan fyra alternativ till minnesmärke och så det folkliga uppropet där över 8 000 krävde en porträttlik staty.
För två år sen gick uppdraget till Marie-Louise Ekman. Tillsammans men grupp av flera konstnärer har kon lett arbete med att forma statyn. Heinz Muellner, Hanna Beling och Lotta Widegren har också lagt minst var sin hand till verket och kommer att få sina signaturer inristade i statyn.
Tomas Broman från Bergmans Konstgjuteri AB som gjort gjutit och satt samman av bronsstatyn har säkrat konstnärernas namnteckningar.
- Jag har två på mail hos stadshotellet och två avfotograferade i min mobil, säger han.
Utifrån de förlagorna ska signaturerna huggas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om