Stay Safe hjälpte polis och ordningsvakter senast i helgen

Nattvandrargruppen Stay Safe vill göra Vimmerby till en tryggare stad.
- Vi behövs. Och vi får uppskattning både från ordningsvakter, ungdomar och andra kroggäster.
Senast i helgen var medlemmarna på alerten och bidrog till att ordningsvakter och polis kunde göra ett omhändertagande.

Joanna Karlsson och Sunniva Hoffsten tillhör de flitigaste nattvandrarna i Stay Safe Vimmerby. På fredag ska de ut igen. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Joanna Karlsson och Sunniva Hoffsten tillhör de flitigaste nattvandrarna i Stay Safe Vimmerby. På fredag ska de ut igen. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-03-10 13:10


Det behövs vuxna på stan. Men det är inte helt lätt att få ut dem.

- Lite provocerande kan man säga att chipspåsen tyvärr väger tyngre för många. Men vi hoppas förstås på ändring, säger Sunniva Hoffsten, som för några månader sedan tog initiativet att starta en Stay Safe-grupp i Vimmerby.

Stay Safe startade i Västerås för ett år sedan och finns nu på en rad platser runtom i landet. Sunniva Hoffsten vet precis varför hon är ute och nattvandrar i stort sett varje helg.

- För att det behövs. Det är väldigt många som uppskattar vår närvaro - ungdomarna till och med ber att vi ska komma, när de vet att det kommer att bli mycket folk på krogen.

Nu har gruppen varit aktiv sedan årsskiftet. Kärngruppen består av sex personer. Medlemsantalet är större.

- Vi är en blandad grupp, från 25-50-årsåldern, med olika erfarenheter. Det är bra, för den ene ser det andra inte ser. Men vi behöver absolut bli fler. Dels för att det vore bra om vi vore många som kan dela på ansvarsområden och vandringspass, dels för att det är bra om vi är just olika. Vi tar gärna emot lite äldre personer och personer med utländsk bakgrund.

Behov av en lokal, där de olika kvällspassen kan träffas och stämma av och skriva sina rapporter är stort.

- Vi är en ideell förening, som inte har några pengar till hyra. Än så länge samlas vi hemma hos oss, eftersom min man Peter också nattvandrar brukar vi två byta av varandra, säger Sunniva Hoffsten.

Yngst i gänget är Joanna Karlsson, 25.

- Det ger mig jättemycket, i och med att vi gör skillnad. Bara genom att vi är närvarande kan vi stävja tjafs och sära på bråkstakar, så det inte utvecklas till något allvarligare. Folk är väldigt positiva mot oss, och det känns bra.

Senast i helgen avstyrdes bråk och några av nattvandrarna bidrog också till att en person som flydde från ordningsvakter och polis senare kunde omhändertas inne på Kharma, dit han återvänt efter en språngmarsch på stan - och klädbyte.

Men merparten av passen på stan handlar om så mycket mer än konflikter.

- Ibland vill man bara ha någon att prata med, ett plåster eller hjälp att ta sig hem. Vi är inga poliser, sjuksköterskor eller socialarbetare. Vi ska vara trygga, ansvarsfulla vuxna som erbjuder vårt stöd.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om