Stenhårt avtal: Därför är undersköterskor aldrig lediga

I en intervju med verksamhetschefen för vård och omsorg i hemmet framgår det att personalen inte har rätt att neka till inbeordring. Vimmerby Tidning bad därför fackförbundet Kommunal reda ut vad avtalet egentligen säger. Vi reder också ut vilka förutsättningar politiken ger för att möjliggöra för personalen att gå in extra.

Kommunal menar att avtalet Allmänna bestämmelser är ett av deras bästa avtal men att politiken måste möjliggöra för personalen att kunna täcka upp vårdbehovet som är 24/7, bland annat genom barnomsorg på obekväm arbetstid. På bild Helen Nilsson (S) och Peter Karlsson (C).

Kommunal menar att avtalet Allmänna bestämmelser är ett av deras bästa avtal men att politiken måste möjliggöra för personalen att kunna täcka upp vårdbehovet som är 24/7, bland annat genom barnomsorg på obekväm arbetstid. På bild Helen Nilsson (S) och Peter Karlsson (C).

Foto: Arkiv/TT

Vimmerby2022-02-06 07:00

– Du har din arbetstid som är ordinarie och skulle det vara så att arbetsgivaren mot förmodan har någon tur som inte är belagd för att någon har blivit sjukskriven då kan man beordra in ordinarie personal på sin fritid och då får man kvalificerad övertid för att det inte är ditt ordinarie arbete, säger Anna Bexell, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Och det har man inte rätt att säga nej till?

– Nej det har man inte. Man kan säga till chefen att man vill ha det skriftligt men det är så hårt skrivet i avtalet att man inte har rätt att neka. Det skulle vara synnerliga skäl i så fall: din man kommer hem och har symptom nu i coronatider och då kanske du inte kan innan du testat dig.

Gäller det enbart nu under pandemin eller alltid?

– Alltid, men jag kan tänka mig att det sker extra nu i och med pandemin men vi har också tecknat krislägesavtal med kommunerna om det blir akut personalbrist.

Men man har inget ytterligare ekonomiskt tillägg så som de yrken där man har beredskap för att gå in vid behov?

– Jo den kvalificerade övertiden är 240 procent, så det är absolut extra betalt.

undefined
Kommunal menar att avtalet Allmänna bestämmelser är ett av deras bästa avtal.

Men hur ska man kunna ha en fritid utanför arbetet om man inte kan planera upp saker om man vet att man måste gå in vid inbeordring?

– Det är därför vi håller på med Hälsosammascheman, arbetstiden måste vara hållbar så att du får en dräglig tillvaro och får ihop ditt livspussel. Det är viktigt att man träffas på sin arbetsplats med sin närmaste chef för att diskutera hur vi ska gör för att få ett bra och hållbart schema som alla kan hjälpas åt med. Har man rätt bemanning – det är också en fråga att ställa till arbetsgivaren, har alla heltid som vill ha det. Nu kan jag tänka mig att alla är trötta och utarbetade, det har varit en lång pandemin och många är i behov av en fritid och ledighet. Man ska inte behöva känna att man är rädd för att svara när det ringer för att man inte orkar att bli inbeordrad. Det är jätteviktigt att närmaste chef tillsammans med sin personal kollar över hur läget är i verksamheten just nu. Det är tufft att bli inbeordrad när man redan är slutkörd.

Hur fungerar det då om man är slutkörd men ändå blir inbeordrad och då får en varning för att man säger nej? Är det arbetsvägran?

– Det är så skarpt skrivet i avtalet men det är oerhört sorgligt att man som arbetsgivare använder det. Allmänna bestämmelser är ett av de bästa avtalen som kommunal har och jag kan säga att den chefen har då inte gjort sitt bästa med att diskutera med sin personal. Det är sorgligt om man använder en disciplinär åtgärd när någon säger nej och att man tar det som arbetsvägran. Så mycket kan jag säga.

Om man som kommunal arbetsgivare inte erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid – hur ska man som förälder ens kunna gå in vid inbeordring utanför sitt schema?

– Där måste politiken i kommunen se till att det finns barnomsorg, att det finns rätten att kunna arbeta på obekväm arbetstid om det är det som kommunen har att till ge. Det är väldigt sorgligt om det inte finns när verksamheten kräver det, säger Bexell.

undefined
Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I Vimmerby kommun erbjuder man i dagsläget inte barnomsorg på obekväma arbetstider trots att vårdbehovet som personalen förväntas täcka även i kommunen är 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

– Just nu erbjuder vi ingen barnomsorg på obekväma arbetstider. Det kommer vi göra på den nya förskolan. De tider vi erbjuder är halv sex till halv sju. Vi har försökt hitta lösningar tidigare men det blev för dyrt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Är det ett problem att kommunen som arbetsgivare ställer krav på personalen som de inte ges förutsättningar för?

– Det är klart att det kan bli problem för den enskilde men enligt skollagen är vi inte tvingade att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Vi har inte heller fått någon uppmaning från socialförvaltningens sida att det skulle finnas ett behov av det heller.

undefined
Helen Nilsson (S) menar att det finns behov av att stärka den lagliga rätten till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) har lagt fram motionen: Rätt till förskola på obekväma arbetstider 2021/22:2692, där riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen – att se över möjligheten till barnomsorg på obekväm arbetstid– och tillkännager detta för regeringen. Planerat datum för debatt och beslut i kammaren är 24 februari 2022.

Varför är det här förslaget viktigt?

– Det är viktigt därför att de flesta yrken idag tenderar att bli på obekväma arbetstider: vården, handeln och industrin, därmed blir det viktigt både för de som jobbar och för näringslivet, säger Helen Nilsson (S).

Hur ser du på behovet i Vimmerby kommun?

– Det är ett väldigt ansträngt läge och arbetar då båda föräldrarna obekväma arbetstider, eller att man är ensamstående, då har man ingen möjlighet att få till det. Det är sorgligt att vi inte har fått till det här för det innebär att personer inte kan behålla sina jobb eller måste lämna kommunen.

Kommer nya förskolan lösa problemet?

– Jag tror det täcker behovet nu men inte långsiktigt. Jag tror det man har valt nu blir lite litet, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!