Stillasittande ger problem

Det gör ont. I ryggen och nacken. I leder och muskler. Och det gör ont långt innan vi blivit gamla nog att skylla på förslitningar och ålder. - Alltför många sitter stilla alldeles för mycket. Skulle jag ge ett enda tips för att slippa smärta och stelhet är det att röra på sig varje dag, säger sjukgymnast Eva Liljeblad.

Vimmerby2010-05-27 06:23


Eva Liljeblad har flyttat sin mottagning från Böndernas Hus till nyrenoverade lokaler i markplan på Stångågatan i Vimmerby. Hon har fått mera svängrum - ett extra behandlingsrum - och en fräsch rehablokal för träning. Här kan man träna styrka, uthållighet, stabilitet, rörlighet, balans, koordination... allt det där som kan göra underverk för en besvärlig kropp eller efter en operation eller idrottsskada.
Träning vi mår bra av annars också.

Rör inte på sig
Hon har varit verksam som sjukgymnast i 22 år och har arbetat inom slutenvården på Universitetssjukhuset i Linköping, primärvården i Vimmerby och Hultsfred och sedan 1994 som privatpraktiserande sjukgymnast i öppenvård och primärvård. Tillräckligt många år för att hon ska se ett nytt mönster, en ny grupp som kommer till henne på remiss eller söker själva.
- Fortfarande kommer det många äldre, som kan ha haft ont länge innan de söker hjälp. Men jag har märkt att det kommer allt fler yngre och jag tror att mycket beror på att många rör sig för lite.
Efter åtta timmars stillasittande jobb är man för trött för att ge sig ut på promenad. Den onda cirkeln är igång. En kropp som inte får röra på sig får problem, förr eller senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om