"Stockholm fick prisutdelningen - Vimmerby tillkännagivandet"

Stockholm fick prisutdelningen. Vimmerby tillkännagivandet. Så var överenskommelsen när Kulturrådet fick ansvaret för administrationen av ALMA, minns tidigare kommunalrådet och dåvarande ordföranden i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, Bengt Johansson.- Jag är mycket besviken över att den här traditionen bryts. Det är dåligt.

Vimmerby2013-11-28 07:54

När Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne instiftades 2002 av regeringen drog många slutsatsen att såväl tillkännagivandet av pristagaren som själva utdelningsceremonin skulle förläggas till barndomsstaden Vimmerby. Bengt Johansson, tidigare kommunalråd i Vimmerby och då ordförande i Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, var en.
- Vi tyckte det var helt fantastiskt, när regeringen avsatte 5 miljoner i prissumma per år, och vi levde förstås i den fromma förhoppningen att både tillkännagivandet och prisutdelningen skulle ske i Vimmerby, eftersom det var ett pris som instiftats för att hedra minnet av Astrid Lindgren, säger Bengt Johansson.
Han vill inte påstå att det fördes några förhandlingar med Statens Kulturråd. Han säger heller inte att han varit i Stockholm och gjort uppvaktningar i ärendet.
- Men visst var det så att vi tyckte att båda ceremonierna skulle vara här och då sa man från Kulturrådets sida att utdelningen skulle vara i Stockholm, men tillkännagivandet däremot skulle förläggas till Vimmerby.
En lösning som han tyckt fungerat bra. Han har ingen förståelse för Kulturrådets beslut att flytta tillkännagivandet till Kungliga biblioteket i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om