Stödet gav miljoner till Vimmerby

Sedan 2010 har sex olika företag i kommunen fått regionalt investeringsstöd för 42,7 miljoner kronor tillsammans. Men från och med 1 juli är stödet borta. - Vi får vara glada för det vi har fått, säger Regionförbundets Mats Persson.

Kommunalrådet Micael Glennfalk och näringslivschefen Patrik Kinnbom lär få svårare att få företag att satsa i Vimmerby sedan investeringsstödet försvann vid halvårsskiftet.

Kommunalrådet Micael Glennfalk och näringslivschefen Patrik Kinnbom lär få svårare att få företag att satsa i Vimmerby sedan investeringsstödet försvann vid halvårsskiftet.

Foto:

Vimmerby2014-07-18 06:54


Sedan 2007 har Högsby, Hultsfred, Västervik och Vimmerby kommuner kunnat ta del av Tillväxtverket regionala investeringsstöd. Sedan dess har företag i kommunerna beviljats stöd på cirka 150 miljoner kronor.
Nu är det roliga slut. Efter ett beslut på EU-nivå är inte länets kommuner längre med i stödområde B. EU vill att färre människor ska ingå i stödområdena och att området ska vara geografiskt sammansatt.
- Det är synd att stödet försvinner. Jag tror att stödet har haft betydelse, men i alla de här investeringarna har det varit mycket privata pengar som skjutits till, säger Mats Persson och fortsätter:
- Vi har haft regeringen på vår sida i den här diskussionen, men EU vill att stödområdena ska minska. Det är inte så mycket vi kan göra.

STG har fått mest
Stödet har legat på mellan tio och 30 procent av det totala investeringsbeloppet. Sedan 2011 har sex företag i Vimmerby beviljats medel för totalt 42,7 miljoner kronor (se faktaruta). Med det är man den kommun i länet där stödet använts absolut flitigast. Under samma period har företag i Västervik beviljats stöd för 27,9 miljoner, i Hultsfred för 10,7 och i Högsby för 8,3.
- I Vimmerby finns det många underleverantörer och jag tror att de har känt av en ökad efterfrågan. Samtidigt så har ansökningarna varit från bolag i olika sektorer som bilindustrin, livsmedel och turism, säger Mats Persson på Regionförbundets näringslivsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om