Stoppar jobb till arbetslösa

Facket IF-Metall stoppar arbetslösa medlemmar från att ta tillfälliga jobb. Det anser i varje fall Farmartjänst i Frödinge.

Vimmerby2008-08-21 06:16

- Vi hade nyligen arbete för en arbetslös metallmedlem, men sedan han kontaktat sitt fack förstod han att det inte skulle vara bra för honom att ta jobbet vi erbjöd, säger Tomas Holgersson i Farmartjänst i Frödinge.
- Vi hindrar ingen från att ta jobb - men vårt avtal kräver att det ska vara en anställning på minst en månad, säger Kenneth Björklund, ordförande i IF-Metalls avdelning 31.
Farmartjänst i Frödinge är en ekonomisk förening och fungerar i praktiken som ett bemanningsföretag. Främst är det före detta bönder och deltidsbönder som är medlemmar i tjänsten och utför längre eller kortare arbeten åt ett antal företag i trakten.
- Det är inte särskilt mycket inom lantbruket, möjligen lite jobb i skogen, men i huvudsak är det företag som behöver våra tjänster, säger Tomas Holgersson.

Ibland får Farmartjänst mer uppdrag än vad det grundläggande medlemsstaben kan ta på sig.
- Det är då vi brukar erbjuda arbetslösa att hoppa in på diverse arbeten, det är inte ofta, kanske den delen motsvarar 15 procent av det vi utför, bedömer Tomas Holgersson.
Vid flera tillfällen har det dock blivit motsättningar mellan Farmartjänst och facken. För ett antal år sedan var det Skog&Trä-facket som satte stopp för några av sina medlemmar att arbeta tillfälligt för Farmartjänst. Nu senast är det IF Metall som gör samma sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om