Stor audition på Astrid Lindgrens Värld

Många barn drömmer om att bli skådespelare på Astrid Lindgrens Värld. I helgen är det en stor audition med 80 potentiella stjärnor på plats.

Tindra Riberth och Wilja Lövdahl Stridell är två av barnen som vill jobba på Astrid Lindgrens Värld.

Tindra Riberth och Wilja Lövdahl Stridell är två av barnen som vill jobba på Astrid Lindgrens Värld.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2023-01-28 11:30
undefined
De 80 barnen är uppdelade i fyra olika grupper. Varje grupp kör i ungefär två timmar. Därefter får en del återkomma på söndagen för ytterligare tester.

När Vimmerby Tidning anländer till Stadsmästargården har en barngrupp precis visat upp sina kunskaper. Samtidigt står ett nytt gäng redo att kliva in i teaterlokalen för att sjunga och göra olika tester.

Det är en blandning av nervositet, glädje och förväntan i lokalen. Vimmerbytjejen Tindra Riberth, som fyller 8 senare i år, är laddad:

– Jag gillar Ida bäst och skulle vilja spela henne. Jag är inte rädd för höjder, så jag skulle våga att bli upphissad i flaggstången, säger hon.

9-åriga Wilja Lövdahl Stridell har också en roll som hon tror skulle passa henne:

– Jag gillar Lisabet i Madicken.

Från början var det cirka 220 barn som sökte sommarjobb på Astrid Lindgrens Värld. 80 av dem har kallats till helgens audition.

– Vi prioriterar lokala barn och de flesta kommer från närområdet, säger teaterproducenten Johanna Rotebäck som är ansvarig för barnavdelningen.

Hur fungerar en audition?

– Den första dagen handlar mest om att vi ska få en bild av barnen. Vi kör olika teater- och danslekar, för att alla barn ska slappna av och visa vilka de är. Dessutom har alla förberett en sång som de sjunger. Under söndagen blir det lite mer teater.

Det finns ett tiotal olika barnroller på Astrid Lindgrens Värld. Alla fyller en viktig funktion för att skapa den där sagolika stämningen som parken och besökarna vill ha.

Totalt kommer 33 barn få jobb. 

– I år kommer vi ha tre barnskådespelare på varje roll. Det gör det mindre sårbart och ger också barnen möjlighet att vara barn en del av sommaren och inte bara skådespelare, säger Johanna Rotebäck.

Behöver man se ut som karaktären för att få jobb?

– Nej, sånt löser vi genom kostym, smink och peruk. Det är egenskaperna vi tittar efter, om man kan gestalta karaktären som Astrid skrev den. Exempelvis behöver Emil i Lönneberga vara lite busig och ha glimten i ögat.

Utöver de 80 barn som är på audition finns det ytterligare 30 barn från förra sommaren som gärna fortsätter. Med andra ord är konkurrensen stenhård. Efter helgens audition ska de olika rollerna tillsättas och därefter inleds repetitionerna i mars.

– Det känns jätteroligt att säsongen är på ingång. Det är ett härligt vårtecken, säger Johanna Rotebäck.

Det återstår att se vilka som blir Emil i Lönneberga, Madicken, Rasmus på Luffen, Ronja Rövardotter och alla andra välkända karaktärer i sommar. Den 17 maj startar årets säsong i Astrid Lindgrens Värld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!