Om drygt en vecka tar 19-åriga Edith Karlsson studenten. Hon har läst Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium och alla 11 i hennes klass har sommarjobb eller fasta anställningar som väntar efter utbildningen. Faktum är att varenda elev på Restaurangskolan, inklusive vuxenutbildningen, har jobb.
– Jag ska jobba på Vimarköket i sommar och det känns väldigt kul. Jag har varit där en sommar innan och också gjort praktik där, och jag trivs bra. Tiderna är bra och det är ganska skönt att inte behöva jobba på helgerna, säger Edith Karlsson.
Det råder brist på kockar och serveringspersonal i hela landet och även utomlands. Branschen skriker efter kunnig personal och restaurangeleverna är eftertraktade av stadens restauranger, som besökte utbildningen och började sommarrekrytera redan i januari.
– Det är ett väldigt roligt yrke och jag tror att det skulle vara mer populärt om fler vågade prova. Det har väl blivit mer att folk dras till kontorsjobb och datorgrejer, snarare än att vilja jobba med händerna. Många tänker nog att det är väldigt stressigt också men jag tycker att det är roligt när det händer mycket, säger Edith Karlsson.
Själv tycker hon egentligen mest om att baka och även om hon inte stänger dörren för eventuellt fortsatt jobb i Vimarköket efter sommaren säger hon att hon vill testa så mycket som möjligt inom branschen, både i Sverige och utomlands. Det faktum att många, både yngre och äldre, verkar vända branschen ryggen är inget som avskräcker henne.
– Det finns så mycket roligt man kan göra, baka, laga mat, servera och framförallt kontakten med gäster och kunder. Det viktigaste är nog att man tycker om det man gör, det märks om en kock är passionerad, säger Edith Karlsson.
Leif Wiklund, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium, bekräftar bilden av att kökspersonal är ett bristyrke.
– Under pandemin var det många restauranganställda som sökte sig till andra branscher och samtidigt har yrkesprogrammen relativt få sökande. Det här är alarmerande uppgifter och svårigheterna med att hitta personal inom restaurangnäringen har blivit större än tidigare, säger han.