Gudrun Brunegård, själv sjuksköterska, följer i sommar personal både inom primärvården och på länets tre sjukhus. En praktik i verkligheten som hon tycker ger nyttiga insikter.
– Jag har varit på Berga hälsocentral, på sjuvårdsrådgivningen, primärvårdsjouren, akutmottagningen i Kalmar och Västervik och även kvinnokliniken i Kalmar. Jag har träffat många sjuksköterskor och läkare och det är stor brist på sjuksköterskor. Vi måste höja primärvårdens status och överföra resurser från sjukhusen till primärvården.
– Det är viktigt att ta hand om patienterna i ett tidigare skede och så kan man komma till sjukhusen när man verkligen behöver det.
Gudrun Brunegård tycker att det också behövs fler distriktsläkare.
– Idag är ett tjugotal läkartjänster tomma på hälsocentralerna runt om i länet. Antalet patienter per läkare behöver minska rejält, för att läkarna ska orka och hinna med sköra äldre, kroniskt sjuka, psykisk ohälsa och sjukskrivningsärenden.
– Många distriktsläkare har listor på 2000 patienter. Landstingets nuvarande mål är 1650 patienter men på sikt borde målet vara 1000 patienter per läkare.
Gudrun Brunegård tycker också efter rundresan inom vården att sjuksköterskornas treskiftsscheman måste ge tid också för återhämtning.
– Idag ligger återhämtningen på ledig tid, och det betyder att den går förlorad.