Stor flishög började brinna – långdragen släckning

En 300 meter lång flishög i Södra Vi fattade eld på juldagsmorgonen. Fyra brandbilar var på plats och arbetade med släckningen, som tog större delen av dagen.

Juldagens flisbrand på sågverket i Södra Vi.

Juldagens flisbrand på sågverket i Södra Vi.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-25 09:58

Klockan 09.45 på juldagen kom larm om att en brand hade brutit ut på sågverkets område i Södra Vi.

En större hög med flis hade tagit eld, och det brann inledningsvis även med öppna lågor på platsen.

– Det är en stor flishög som det brinner i. Brandmän är på plats och sprutar på vatten för fullt. Personal från totalt fyra brandbilar arbetar med släckningen, rapporterade vår reporter, Sofie Olsson, från brandplatsen.

Jourhavande räddningschef på räddningstjänsten i Vimmerby, Ola Ståhlgren, meddelade vid 10.30-tiden att det lär bli en omfattande insats för att få bukt med branden.

undefined
Juldagens flisbrand på sågverket i Södra Vi.

– Det är en omfattande hög som brinner – 200-300 meter lång, sju-åtta meter hög och drygt 20 meter bred, berättade han.

Räddningstjänstens plan var att transportera bort innehållet i flishögen till annan plats på sågverkets område, för att på så sätt komma åt och släcka det som rykte och brann. 

– Vi måste få bort flisen för att få in vatten i högen, annars blir det här ett evighetsarbete för oss, förklarade Ola Ståhlgren.

Man behövde hjälp av sågverkets egen personal med att skyffla undan del för del i den brinnande högen.

– En lastmaskin från sågverket finns på plats, och en maskin till verkar kunna ordnas fram.

undefined
Juldagens flisbrand på sågverket i Södra Vi.

Någon prognos för hur länge insatsen beräknades pågå fanns inte i det här tidiga skedet.

– Nej, det går inte att säga innan vi kan se hur mycket som brinner inne i själva högen. Hur som helst, det här kommer ta lång tid, sa Ola Ståhlgren.

Strax innan klockan 12 meddelade Ola Ståhlgren att det fortfarande inte gick att säga hur lång tid insatsen kommer att ta. 

– Vi har två maskiner som hjälper oss att gräva undan högen nu. Det är en rätt så gigantiskt stor hög det här, så det är rätt så tidskrävande. Vi vet inte hur mycket det är som brunnit och hur mycket som brinner.

Vinden låg tidigare på ner mot samhället, berättade Ola Ståhlgren, men räddningstjänsten gjorde sedan bedömningen att rökutvecklingen inte var så pass stor att det var någon fara för allmänheten.

Vid 14-tiden hade en del av räddningspersonalen kunnat lämna platsen, men det var fortfarande tre brandbilar kvar, berättade Ola Ståhlgren. Räddningstjänsten hade lastat flisen som brunnit till ett annat ställe på området och arbetade med att blötlägga den. 

– Det brinner inte utan är glöd och sådant nu, berättade Ola Ståhlgren. 

Han räknade med att arbetet skulle ta två, tre timmar till. 

– Men vi börjar se slutet på det här nu.  

Vid cirka 16 var räddningstjänsten färdiga med släckningsarbetet och kunde lämna platsen. 

– Vi har släckt ner allt som har glött. Nu är det bara naturlig värme från flisen. Vi har pratat med sågverkets ägare, de kommer ha bevakning på det här nu, säger Ola Ståhlgren. 

Enligt Ola Ståhlgren var det svåra att veta hur stor del av den 300 meter långa flishögen som brann. Räddningstjänsten fick jobba sig in för att hitta gränsen mellan det som var vanlig flis och det som tagit eld. Nu uppskattar man att det var runt tio procent av den totala mängden flis i högen som brann. 

Lastmaskin används för att köra iväg det brinnande materialet.
Lastmaskin används för att köra iväg det brinnande materialet.
Karta: INDUSTRIGATAN 35
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!