"Stor folkfest men också en viktig demonstration"

I måndags drog Stockholm Pride igång, en dryg veckas folkfest som avslutas med en parad genom huvudstaden på lördag. Vi pratar med Frödinge-bördiga Rosanna Nilsson som varit en trogen besökare på Pride i flera år.

Stockholm Pride är igång. Paraden är den största i skandinavien och brukar locka drygt 50 000 deltagare och 500 000 i publiken.

Stockholm Pride är igång. Paraden är den största i skandinavien och brukar locka drygt 50 000 deltagare och 500 000 i publiken.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vimmerby2019-08-01 20:00

– Det är en tradition bland mina vänner att åka upp varje år, åtminstone till paraden, berättar Rosanna Nilsson som kommer från Nyshult i närheten av Frödinge från början, men är numera bosatt i Malmö.

I år är inget undantag, Rosanna åker till Stockholm under fredagen och hoppas hinna gå på en "tjejfest" på fredagskvällen där hon möter upp med resten av kompisgänget som bor i Stockholm.

På lördagen är det dags för Pride-paraden.

– Den största grejen är såklart själva paraden. Det är en stor folkfest men också en viktig demonstration för att synliggöra HBTQ-personer. Det är en frizon, säger hon.

Behövs Pride i Sverige fortfarande?

– Den behövs fortfarande, helt klart. Jag tänker mest på all forskning som kommit om att HBTQ-personer fortfarande är en utsatt grupp när det gäller diskriminering och våld, att unga HBTQ-personer har sämre psykisk hälsa och antal självmord är högre bland den gruppen. Det är också viktigt att synliggöra för andra länder där HBTQ-personer inte kan leva fritt utan förtryck, säger Rosanna Nilsson.

– Folk kan uppfatta Pride som en enda stor rolig fest, men den har ett viktigt syfte i att synliggöra, fortsätter hon.

– Alla är välkomna att delta i Pride, även om man inte identifierar sig som HBTQ. Man kan komma dit och visa sitt stöd som allierad, säger Rosanna Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om