Stor frånvaro på skolan – förbereder för åtgärder

Under tisdagen var det stor personalfrånvaro på Vimarskolan F-6 och onsdagens siffror visar på ett fortsatt ansträngt läge på skolan.

29 procent av personalen på Vimarskolan F-6 är frånvarande under onsdagen.

29 procent av personalen på Vimarskolan F-6 är frånvarande under onsdagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-28 08:36

– De siffrorna jag har från sen eftermiddag och kväll är 29 procents frånvaro bland personalen på F-6 och 40 procents frånvaro bland personalen på fritids, säger skolchef Ola Karlsson.

Enligt samtal som Karlsson haft med biträdande rektor på skolan har de hittills löst frånvaron genom att förlänga med redan tillsatta vikarier. Vid ytterligare personalfrånvaro kan ytterligare åtgärder behövas.

– Verksamheten har gränser för vad den klarar av och det är sett till andel personal per antal elever. Får vi signaler från verksamheten att de inte klarar det, kan vi behöva vidta åtgärder som reducerade öppettider av fritids eller gå över på distans på vissa årskurser. Där är vi inte ännu men vi måste förbereda för det, säger Karlsson.

Gällande smittspridningen på skolorna i kommunen är det just de centrala F-6-skolorna som dominerat de senaste veckorna. Först var det Astrid Lindgrens skola och nu senast Vimarskolan. I övrigt rör det sig om enstaka fall på både förskolor, högstadium och gymnasiet – vilket anses vara en stabil situation.

– Vi har inte fått några indikationer på klustersmitta från smittskydd och även på Vimarskolan F-6, där läget är ansträngt är inte smittan koncentrerad kring vissa grupper utan spridd över verksamheten. Den information vi fått tidigare av smittskydd är att skolan är en reflektion av smittspridningen i samhället, inte att skolorna driver smittan, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!