Det här är utbildningar har man tagit fram tillsammans med lokala företag i regionen för att tillmötesgå deras specifika önskemål. Man har blivit beviljade två utbildningsstarter, en redan i höst, och en hösten 2019.
Mycket praktik kommer göras ute på industrierna under en form som kallas LIA, Lärande i arbete. Efterfrågan är mycket stor på personal med den kompetens som utbildningarna ger. Redan när man påbörjar utbildningen är man lovad fast arbete efter examen via avsiktsförklaring från företagen som medverkat. Det kommunala samarbetet har fungerat utmärkt, och man har inte stött på några problem eller hinder. Mölk Utbildning AB i Linköping, och Östsvenska Yrkeshögskolan AB, står bakom ansökan till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Dietmar Mölk, som har varit projektledare under framtagandet av utbildningarna, är väldigt nöjd och betonade att utan samverkan och förståelse hade man inte nått fram.
-Vi har haft jättebra kontakt när vi jobbat mot de lokala företagen och förankrat det till 100 procent, säger Dietmar, och passar även på att berömma det stöd man fått ifrån de kommunala organisationerna.
För till det unika hör att även att ett 25-tal företag har varit med i processen vid framtagandet av utbildningen. Man kommer dela på utbildningarna så att Vimmerby kommer ansvara för CNC-tekniker, som kommer ha 20 elever och Hultsfred utbilda 25 stycken 3D-tekniker. För att bli antagen krävs som allmän behörighet att man fullgjort en gymnasieutbildning och vissa utbildningsspecifika gymnasiekurser inom teknikområdet. Man kan även söka utan att ha formell behörighet och då provas den reella kompetensen via intyg och ett särskilt intagningsprov. Det kommer finnas kompletterande behörighetsutbildningar så man kan läsa ifatt de brister som eventuellt finns. De här nya utbildningarna kan också passa många nyanlända som kanske arbetat inom verkstadsindustrin i sina respektive hemländer. Det ställs dock ett speciellt krav på den målgruppen, och det är att man klarar att hantera det svenska språket utan svårigheter.