Statistiska Centralbyrån har tillsammans med Tillväxtverket sammanställt preliminär statistisk över hur inkvarteringen hos hotell, stugbyar och vandrarhem sett ut till och med juli i år.
På nationell nivå har antalet gästnätter minskat med 33,2 procent.
Siffrorna för hela Kalmar län visar att man under juli månad i år hade 897 249 gästnätter. Det är en minskning med 20,5 procent.Två procent av alla gäster i länet kom från utlandet, resten var svenskar.
Siffrorna för Vimmerby kommun i juli ser betydligt mörkare ut än vad de gör för länet i helhet. Antalet gästnätter landade på 20 450. Minskningen i procent landar på 78, 3 procent, i antalet gästnätter är det 73 722 färre än tidigare år. Fyra procent av gästerna var från utlandet och stod för 750 av gästnätterna, vilket är en minskning med 97,3 procent.
På Vimmerby camping har den drastiska minskningen märkts av tydligt.
– Hade vi haft det tappet som är i länet så hade vi varit väldigt glada. Så pass bra som det har gått för övriga Kalmar län kan vi inte säga att det har gått här. Vår statistik för året visar att vi har tappat ungefär 93 procent av beläggningen i juli, så den är ganska tung, säger Hampus Thorstensson på Vimmerby Camping.
Den negativa utvecklingen på beläggningen gör att man nu kämpar för att överleva till nästa säsong.
– Vi kämpar dagligen med näbbar och klor för allt. Vi jobbar verkligen stenhårt med allt – både för att kunna utvecklas och överleva. Det är en ständig kamp, säger han.
Under våren och sommaren har förväntningarna på hur utfallet av säsongen skulle bli sänkts i tre omgångar enligt Thorstensson.
– I mars stod vi och tänkte att ”i år kommer vi behöva ta in massa mer personal för att klara beläggningen”. I maj så tänkte vi ”så länge Bullerby cup funkar så är det lugnt”. Sen i juli så tänkte vi ”att så länge vi överlever till nästa år så löser vi det här”. Nu står vi här och tänker fortfarande att nu måste vi bara hitta en lösning och överleva till nästa år.
Men hos Thorstensson finns en stark entreprenörsanda som gör att han fortsätter framåt.
– Man blir inte entreprenör för att man vill stå och ta emot bidrag, utan man vill vara entreprenör för att stå på egna ben och kunna säga "det här gjorde jag" och det ska vi banne se till att kunna säga även när vi kommer in i juni nästa år.