Stor minskning av viltolyckor med vildsvin

Hittills i år har endast fyra viltolyckor med vildsvin skett i Vimmerby kommun.

"I år verkar det lugnt med vildsvin i Vimmerby" säger Ronja Greiger Johansson från Vimmerby Jaktvårdskrets.

"I år verkar det lugnt med vildsvin i Vimmerby" säger Ronja Greiger Johansson från Vimmerby Jaktvårdskrets.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-08-05 12:00

Under perioden januari till och med juli skedde år 2020 – 21 viltolyckor med vildsvin. Året innan 19 stycken. I år har det endast varit fyra.

 – Av vad jag har sett och hört tycker jag att det verkar som att det är lite färre vildsvin i år, berättar Ronja Greiger Johansson vice ordförande för Vimmerby Jaktvårdskrets. 

– Jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag kan tänkta mig att pandemin har påverkat genom att fler stannar hemma och jakttrycket kanske har gått upp. Tittar jag på statistiken för jaktåret 2020/2021 så sköts 266, så inte ens 300, vildsvin vilket tyder på att det inte finns så jättemånga. 

undefined
"I år verkar det lugnt med vildsvin i Vimmerby" säger Ronja Greiger Johansson från Vimmerby Jaktvårdskrets.

Ett jaktår är från 1 juli till 30 juni. Ronja påpekar på att siffrorna för 2020/2021 kan ändras lite när en del jägare nu i efterhand lägger in sin statistik. Jaktåret innan, 2019/2020, visar siffror på Viltdata att hela 1648 vildsvin sköts i jaktvårdskrets Vimmerby. I länet som stort var det då ett rekord på 18 292 fällda vildsvin. Vilket också syns i viltolycksstatistiken. 

– Då hade det innan varit ekollonår, vilket gör att det brukar bli mycket vildsvin efter, för då finns det gott om föda och allt stämmer för dem. I år verkar de inte ha rätt förutsättningar, jag tror säkert att torkan kan ha påverkat eftersom bristen på vatten har effekt för hela ekosystemet. 

undefined
Enligt lag måste man anmäla en viltolycka och märka ut platsen.

Under 2019 blev 908 vildsvin påkörda i länet, en ökning med 356 olyckor från året innan. 54 av viltolyckorna skedde i Vimmerby. Förra året minskade olyckorna till 674 i länet och 42 i Vimmerby. I år ser den nedåtgående trenden ut att fortstätta. Ronja Greiger Johansson ser det som positivt att stammen hålls under kontroll så att skadorna både i trafiken och för lantbruket minskar. Men även om antalet vildsvin tycks vara färre i år menar hon att situationen fortfarande kan variera stort mellan områden i kommunen.

– Det är väldigt lokalt om det är dåligt eller bra. På vissa ställen kan de ta halva skördar från bönder och böka upp hela åkrar. På andra ställen är det helt lugnt. Jag tror själv att det beror på många olika faktorer, som om det är mer skogsmark eller mer åkrar i området, vad det är för säsong och hur jakttrycket är lokalt. Sedan jagas inte suggor som har kultingar. De är fredade året om av etiska skäl. 

När det kommer till viltolyckor är en krock med rådjur vanligast i Vimmerby. I år har 94 rådjur blivit påkörda, följt av sju älgar, fyra vildsvin, fyra dovhjortar och två uttrar.

Kollision med vilt

1, Placera ut varningstriangel. 

3, Ring 112 och anmäl olyckan.

4, Markera så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen. 

5, Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann. 

5, Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan 100 meter från olycksplatsen.

6, Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan.

7, Försök inte att själv göra eftersök och försök inte att avliva det skadade djuret om du inte har kunskapen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!