Kommunal samlar namn för att slopa karensavdraget

Karensavdraget är orättvist och slår mot redan utsatta yrkesgrupper, menar fackordföranden Mahlin Bergman som besökte Vimmerby på tisdagen.

Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kommunal sydost, menar att frågan är viktig för fler än förbundets medlemmar och säger att hon hoppas att man får in många namnunderskrifter under veckan.

Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kommunal sydost, menar att frågan är viktig för fler än förbundets medlemmar och säger att hon hoppas att man får in många namnunderskrifter under veckan.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-03-08 21:00

Med anledning av internationella kvinnodagen var det öppet hus hos fackförbundet Kommunal i Vimmerby och Mahlin Bergman, avdelningsordförande för Kalmar, Kronoberg och Blekinge, var på besök för att möta medlemmar. Det hon bland annat pratade om var frågan om karensavdrag, som drivits av Kommunal tidigare men som kommit upp till ytan igen under pandemin. 

– Vi vill att det slopas helt och att man ska få sjuklön från första dagen man är hemma, säger hon till Vimmerby Tidning. 

Ordföranden menar att karensavdraget är orättvist och slår hårt mot alla som jobbar i yrken där man har nära kontakt med andra människor, som exempelvis vård, skola och lokalvård.

– En undersköterska kan inte jobba hemifrån och att slopa karensavdraget skulle sätta ett stort avtryck i samhället och innebära en mer rättvis ersättning för alla. Vi har redan lägre löner än många andra branscher och på grund av karensavdraget kan det kan gå månader utan en full inkomst när man både är sjuk och behöver vabba. Frågan ligger dock högt upp hos många och är inte enkom för medlemmarna, säger Mahlin Bergman.

På tisdagen startade fackförbundet en rikstäckande namninsamling. Den pågår i en vecka och listan kommer sedan att lämnas in till socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

– Vi hoppas att många kommer att skriva på och att vi kan få en kraft bakom. Vi har gjort liknade namnsinsamlingar tidigare och jag hoppas och tror att det kan ha inverkan, säger Mahlin Bergman. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!