Stor ökning av covidtester – väntetiden kan bli dagar

Trycket ökar igen på testenheten för Covid 19 i Vimmerby. Totalt kan det röra sig om ett 100-tal provtagningar dagligen. Men den som vill att sjukvårdspersonal utför provtagningen tvingas just nu vänta i flera dagar

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef vid hälsocentralen i Vimmerby där man både utför tester med sjukvårdspersonal och lämnar ut självtester.

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef vid hälsocentralen i Vimmerby där man både utför tester med sjukvårdspersonal och lämnar ut självtester.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-03-24 06:00

– Nu, när det är tisdag förmiddag, är tiderna slut till och med torsdagen. Självtest kan man få samma dag, men bara på förmiddagen säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Hälsocentralen i Vimmerby, vid 10.30-tiden på tisdagsförmiddagen.

Hälsocentralen i Vimmerby utför både assisterande provtagning, där sjukvårdspersonal genomför testet, och lämnar ut självtester.

– Vi har också smittspårning som i grunden är riktad till kommunens och regionens personal, men de tiderna kan vi också använda för personer som inte har någon E-legitimation och därför inte kan boka via 1177.se, säger Camilla Ljungdahl.

Den gruppen består ofta av tonåringar under 18 år och äldre personer.

De senaste dagarna har efterfrågan ökat kraftigt.

– Förra veckan fanns det gott om tider då kunde man i stor sett få tid samma dag. Det beror helt på smittspridningen och hur villiga folk är att testa sig, så det är väldigt svårt att planera, säger hon.

Kapaciteten är 30 provtagningar med assisterande sjukvårdspersonal och lika många under benämningen smittspårning.  Utöver det kan man lämna ut 50 självtester.

– Det har varit ganska låg åtgång på självtesterna, men den här veckan har efterfrågan blivit högre så vi ligger på mellan 30 och 40 utlämnade självtester om dagen, säger hon.

Det gör att det för närvarande tas runt ett 100-tal covidtester dagligen på hälsocentralen. 

Testerna sker i första hand på förmiddagarna.

– Det beror på att vi vill ha med självtesterna med transporten till labbet i Linköping så snabbt som möjligt, och det är samma sak med de assisterande testerna som skicka till mikrobiologin i Kalmar, säger hon.

Camilla Ljungdahl ser positivt på att många testar sig.

– Det är bra, vi var lite oroliga när det avtog, men nu ser vi att viljan att testa sig är stor igen.

När ska man då testa sig?

– När man har förskylningssymtom som snuva, halsont och feber. Men vänta 24 timmar från det att symtomen började – tar man provet för tidigt riskerar man att få ett falskt negativt provsvar, säger hon.

Men den som haft bekräftad covid de senaste sex månaderna ska inte testa sig.

– Då ska man hålla sig isolerad om man får nya symtom, men om andra i hushållet som inte haft covid får symtom ska de givetvis testa sig. 

De senaste sju dagarna har 51 nya fall konstaterats i Vimmerby kommun.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!