Stor ökning av hundar i Vimmerby – expertens bästa tips

Antalet nya hundar i Vimmerby har ökat markant. "I ett samhällsperspektiv är det viktigt att hundägare vet hur de ska göra"

Monica Olsson tränar med airedaleterriern Gretchen vid Vimmerby Brukshundsklubb.

Monica Olsson tränar med airedaleterriern Gretchen vid Vimmerby Brukshundsklubb.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2021-04-04 07:00

Många har valt att skaffa hund under pandemin. Enligt Svenska Kennelklubben har de med elva procent haft 2000-talets största ökning av nyregistrerade hundar. I Vimmerby visar statistik från Jordbruksverket att antal hundar ökade med 91 mellan 2019 och 2020. Mellan 2018 till 2019 var skillnaden endast plus åtta hundar och året innan dess plus sju. Några som märkt av det ökande antalet är Vimmerby Brukshundsklubb.

– Dels är det många som ringer för att få råd och dels märker vi det på att platserna på våra kurser tar slut direkt, säger ordförande Monica Olsson.

– Intresset är så stort att vi skulle behöva dubbla antal kurser och deltagare men det går inte. Dels på grund av restriktioner och dels eftersom vi jobbar ideellt och inte är fler. Vi jobbar för att få fler utbildade instruktörer men i de här tiderna är det svårt.

I slutet av 2020 fanns 2141 hundar i Vimmerby kommun, totalt 30752 i hela länet registrerade hos Jordbruksverket. Golden retriever, labrador retriever och drever har de tre senaste åren varit de vanligaste hundraserna i Vimmerby. De följs i år av schäfer, wachtelhund, strävhårig normalstor tax, border collie, tax, jämthund och rottweiler. 

– Jag skulle verkligen vilja ge alla nya hundägare rådet att gå kurs, säger Olsson.

–Ofta går det bra när valpen är liten och söt men sedan blir den en tonåring med allt vad det innebär. Det kan bli en kollision om man inte redan har lagt en bra grund eller inte har redskapen för hur man ska hantera en levnadsglad unghund.

För de som inte lyckas få en plats på en kurs menar hon att det finns andra sätt att få hjälp.

– Det man höra av sig till sin uppfödare för att få råd. Är de seriösa finns de tillgängliga under hela hundens liv. Man kan också använda SBKs app "duktig hund", lyssna på hundcoachen Fredrik Steen eller läsa böcker av till exempel Eva Bodfält och Maria Brandel. Använd alla sätt som det går att få information men var noga med vem du tar hjälp av. Kolla att personen är utbildad och har den raskunskap som din hund behöver.

Att tidigt börja samspela med sin hund, kommunicera, leka och med vänliga signaler visa vad reglerna är menar hon är viktigt för framtiden.

–En hund beter sig aldrig dåligt för att den är dum utan för att ägaren inte tydliggjort vad som är okej eller inte. Utan vägledning finns det risk att vi får massa hundar som stökar till och det skulle vara olyckligt för alla.

Golden retriever och labrador retriever är de vanligaste hundraserna i Vimmerby med 62 hundar av vardera registrerade hos jordburksverket.
Golden retriever och labrador retriever är de vanligaste hundraserna i Vimmerby med 62 hundar av vardera registrerade hos jordburksverket.
Ökning av hundar 2020

Vimmerby + 91, totalt 2141 hundar

Hultsfred + 59, totalt 2248

Västervik + 204, totalt 4582

Eksjö +70, totalt 2272

Kinda +72, totalt 1394

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!