I Vimmerby är det fyra veterinärer som arbetar hos Distriktsveterinärerna, en för smådjur och tre för stordjur. De behöver anställa en femte veterinär men ingen har sökt tjänsten än.
– Det är jättestor brist i hela Sverige och detta är glesbygd. De flesta vill jobba i storstadsregioner. Vi har försökt rikta in oss på återvändare, hittar man någon i Stockholm vill de hem igen efter ett par år. Det ser mörkt ut. Jag är orolig och vet inte hur jag ska lösa det på lång sikt, säger Lena Jakobsson.
Hon säger att Distriktsveterinärerna har personalbrist sedan tio år tillbaka men att situationen ändå fungerar i Vimmerby tack vare att de samarbetar med kliniken i Västervik. Personalen blir äldre och pensionärerna som fortfarande arbetar hos dem är deras räddning.
Som läget är nu är det två veckors väntetid till dem och även fast de hade velat ta in fler besök är det omöjligt. Veterinärerna behöver få sin återhämtning och Jakobsson säger att det hade varit omöjligt ur arbetsmiljösynpunkt att lägga på dem ännu mer jobb.
– Vi skulle ta in hur många som helst om vi bara går på känslan men personalen behöver få återhämtning så därför måste vi säga nej ibland.
Jakobsson berättar att huvudkontoret arbetar på bred front för att hitta en ny veterinär till Vimmerby, även till Västervik där de också behöver en till. Hon har sina "tentakler ute" i sitt nätverk och söker även efter studenter som kommer härifrån – allt med långsiktig bemanning i åtanke.
Samtidigt berättar hon att det kan vara svårt att rekrytera yngre veterinärer. Flera av dem vill inte arbeta på en klinik där det ingår jourtjänstgöring där de kan behöva åka ut ensamma mitt i natten till ett dödssjukt djur och fatta beslutet om att avliva eller inte. Oroade djurägare kan bete sig arga åt i sådana situationer och det finns en rädsla att hängas ut på sociala medier bland unga, berättar Lena Jakobsson.
Juletid är en hektisk tid för veterinärerna, särskilt för dem som hjälper smådjur som hundar och katter.
– Katter äter presentsnören, hundar äter choklad och russin som är giftigt för dem. Jäst är inte heller bra.
Vad kan djurägare göra för att minimera riskerna?
– Håll undan allt farligt för dem, säger Lena Jakobsson.