Polisen grep "ökänd brottsling" i Vimmerby

I måndags grep polisen en av Sveriges mest ökända brottslingar – i Vimmerby. Det rapporterar Expressen.

Måndagens polisinsats i Vimmerby ingick i "Operation Trojan Shield".

Måndagens polisinsats i Vimmerby ingick i "Operation Trojan Shield".

Foto: TT

Vimmerby2021-06-09 15:03

Gripandet i Vimmerby var en del av den internationella insatsen ”Trojan Shield”, som fått stor uppmärksamhet runt om i världen den här veckan. 

Både FBI och Europol har varit med i operationen – där man kartlagt och avlyssnat flera kriminella gäng i Europa. De senaste dagarna har det gjorts cirka 800 gripanden i 16 länder, varav 155 i Sverige.

Ett av tillslagen gjordes alltså i Vimmerby. Enligt Expressen är den "ökände brottslingen" nu misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, som ska ha ägt rum mellan januari 2021 och gripandet i måndags. Tidningen skriver att den misstänkte mannen, som är i 70-årsåldern, har varit en av landets mest ökända narkotikasmugglare i flera decennier.

Tidigare har Polisregion Syd, där Vimmerby ingår, meddelat att mellan 20 och 30 personer i södra Sverige har frihetsberövats i samband med operation "Trojan Shield". Vid polisinsatserna har det gjorts stora beslag av vapen och narkotika.

– Det internationella samarbetet är en avgörande faktor för att öka vår förmåga att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten. Det här är ytterligare ett steg i polisens arbete med att offensivt motverka den grova brottsligheten i Sverige och i polisregion Syd, och det visar också hur viktigt det är för oss att kunna ta del av material från olika tjänster som kriminella använder för att kommunicera, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i Region Syd, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!