När fjärrvärmenätet byggdes ut i Vimmerby var det skattebetalare i hela kommunen som var med och finansierade utbyggnaden. Såväl Tunabor, som Gullringsbor och Storebrobor. Samtliga var med och betalade.
- Men nu när det byggs närvärme i Gullringen, Frödinge, Södra Vi och Storebro ska kunderna finansiera detta själva. Varför då? säger Boman som bott i Gullringen i 40 år.
- Detta är orättfärdigt, menar Boman och hänvisar till kommunallagen.
Prisskillnad
Megawattpriset per timma i stans fjärrvärmenät är 640 kronor. Gullringsborna får betala 730 med momsen påslagen, berättar Folke Boman.
- En normalvilla förbrukar 20 000 kilowattimmar per år. Detta gör en skillnad på 1 800 kronor per år om man har samma fasta avgift.
Och det har man. Den fasta avgiften är 2 500 kronor inklusive moms, vare sig man har fjärrvärme eller närvärme.
- Motiveringen för det högre priset är kostnaden för det nybyggda ledningsnätet i Gullringen. Men varför ska Gullringsborna ensamma betala för detta när inte enbart Vimmerbyborna gjorde det från början, undrar Boman.
Stor prisskillnad på när- och fjärrvärme
Folke Boman i Gullringen tycker Roger Carlsson på Vimmerby Energi AB berömmer sig själv som anser att fjärrvärmen är billig i Vimmerby.- Vi som bor i Gullringen ser ingen skilnad på närvärme och fjärrvärme.Boman undrar varför en villakund i Gullringen ska få en årsräkning som är 1 800 kronor dyrare än den som bor centralorten.
Invånare i Gullringen påtalar att prissättningen på när- och fjärrvärme strider mot kommunallagen. Det ärju samma typ av värme, menar man.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!