â Vi hade tre gĂ„nger fler Ă€n vad vi trodde att vi skulle ha nu under fredag och lördag. Jag skulle tro att det var mellan 150-200 personer. Förut har vi inte kunnat ha mer Ă€n 50 men nu fĂ„r vi ha upp till 300, berĂ€ttar han.
â Sedan mĂ„ste vi hĂ„lla koll sĂ„ att gĂ€sterna hĂ„ller avstĂ„nd och inte samlas runt baren. SĂ„ helt öppet och fritt Ă€r det inte men det fungerar i alla fall bĂ€ttre Ă€n det gjort under det senaste Ă„ret.
Att gÀsterna nu kommer tillbaka menar Mimmis Novratidis Àr positivt samtidigt som utmaningarna Àr lÄngt ifrÄn över.
â Vi hoppas pĂ„ att det hĂ„ller i sig hela sommaren för det behöver vi efter allt elĂ€nde. Det största problemet vi har Ă€r att det Ă€r otroligt svĂ„rt att fĂ„ tag pĂ„ folk. Restaurangfolk saknas över hela landet, mĂ„nga av dem som blev permitterade har hittat pĂ„ annat och vill inte komma tillbaka till branschen.
Durhan Elezovic pÄ Burgers & Beers berÀttar att man började mÀrka av en ökning av gÀster i samband med att Astrid Lindgrens VÀrld öppnade.
â Vi har fullt upp varje dag, sĂ€ger han.
Under fredagskvÀllen var det bra tryck med folk och Durhan Elezovic gissade dÄ att lördagkvÀllen skulle bli Ànnu bÀttre.
â Vi har laddat upp med extra vakter ikvĂ€ll, för vi tror att det blir mer folk.
Elin Axelsson pÄ Hotell Ronja och restaurang Prime menar att de nya restriktioner Àr vÀlkomna men att flera i deras klientel ofta vÀljer att Àta tidigt.
â Det kĂ€nns bra att inte behöva kasta ut nĂ„gon vid 22.30. Men sedan kommer vi nog fortsĂ€tta hĂ„lla köket öppet mellan 16-21 om vi inte kĂ€nner att det blir jĂ€ttehögt tryck. Det vi ocksĂ„ kommer att göra Ă€r att kika pĂ„ om vi ska ha nĂ„gon aktivitet pĂ„ kvĂ€llen. Den förutsĂ€ttningen har vi inte haft innan.
PÄ Burgers & Beers uteservering pÄ lördagskvÀllen sitter ett kompisgÀng och dricker öl. De alla Àr glada över att kunna gÄ pÄ krogen igen, mer som vanligt.
â Det Ă€r skönt att trĂ€ffa folk, sĂ€ger Hjalmar Kindman och fĂ„r medhĂ„ll av kompisen Oscar Davidsson:
â Man mĂ€rker att man har saknat det sociala nu nĂ€r man kan komma ut igen, sĂ€ger han.
Gustaf Nilsson tycker det Àr bra att det fortfarande hÄlls avstÄnd pÄ krogen:
â Det Ă€r bra med avstĂ„nd, man mĂ€rker att det inte Ă€r helt tillbaka till det normala Ă€n.