Stora förändringar på gång i Källängen

I åratal har det pratats om att göra något av Källängsparken. Men i sommar kan det hända något. Och det något stort. Parken kan bli byggnadsminne och det ställer stora krav på kommunen. Prislappen är sex miljoner. - Om Vimmerbyborna hade anledning att vara stolta över Källängparken på 1950-talet kommer de att få det igen, säger stadsarkitekt Bo Klarén.

Melanie Lipka på plan- och byggavdelningen, har tagit fram ett förslag för Källängsparken och stadsarkitekt Bo Klarén tror att det kommer att kunna vävas samman med den restaureringsplan som finns inför den tänkta byggnadsminnesförklaringen.

Melanie Lipka på plan- och byggavdelningen, har tagit fram ett förslag för Källängsparken och stadsarkitekt Bo Klarén tror att det kommer att kunna vävas samman med den restaureringsplan som finns inför den tänkta byggnadsminnesförklaringen.

Foto:

Vimmerby2010-03-20 05:05


Kanske inte många Vimmerbybor som tänker på att Källängsparken är något märkvärdigt. Visst - den ligger bra till där den ligger, nästan centralt. Och parken är bra för lekveckor, skolavslutningsfestivaler och när balfina studenter samlas för fotografering.
- Men att den är en ovanligt välbevarad park skapad av ett stort namn var vi knappast medvetna om, säger stadsarkitekt Bo Klarén.
Att parken skulle kunna nyttjas bättre och mer har många däremot varit medvetna om. Ungdomar har länge krävt en ny scen i Källängen. Toaletterna har känts i sunkigaste laget. Redan 2003 lade Klarén fram ett förslag till förändringar i parken, men planerna har av olika anledningar legat på is.

Nationellt intresse
Nu hägrar en ny framtid för Källängen, efter att gamla ritningar, upprättade 1951 av parkens skapare trädgårdsarkitekten Ulla Bodorff, hittades - och en privatperson i Vimmerby föreslog att parken ska förklaras som byggnadsminne.
Sedan Kulturminneslagen (KML) trädde i kraft 1989 kan även parker, trädgårdar och andra anläggningar bli byggnadsminnen utan att de utgör ett med byggnad sammanhängande område. Det avgörande är att objektet i fråga anses vara en medveten arkitektonisk skapelse, som dessutom är synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde samt bedöms vara av nationellt intresse.
Och så värdefull och intressant bedöms alltså den lite bortglömda parken i Vimmerby kunna vara. Ulla Bodorff (1913-1982) var en 1900-talets stora profiler inom svensk trädgårdskonst. Hon var en av de som introducerade funktionalismen inom den nordiska landskapsarkitekturen och Källängsparken i Vimmerby är typisk Bordoffsk på så sätt att den är planerad för både idrott och vila, fritidsaktiviteter och rekreation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om