Stora kollen – så säkert är just ditt vaccin

Det vaccin där man löper minst risk för att få covid efter två doser är Modernas. Vimmerby Tidning har tagit fram statistik för de olika vaccinen, biträdande smittskyddsläkare Nzobandora kommenterar.

Översikt av antalet genombrottsinfektioner sett till antalet personer som fått respektive vaccin. Andelen (markerad i rött) anger hur många procentuellt sett som insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade.
*Heterolog vaccination – innebär att olika vaccin givits vid första och andra dosen.

Översikt av antalet genombrottsinfektioner sett till antalet personer som fått respektive vaccin. Andelen (markerad i rött) anger hur många procentuellt sett som insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade. *Heterolog vaccination – innebär att olika vaccin givits vid första och andra dosen.

Foto: Johanna Rotebäck

vimmerby2021-10-02 07:00

Mellan 1 januari och 24 september 2021 har 695 342 fall av covid-19 anmälts. Vimmerby Tidning har begärt statistik från Folkhälsomyndigheten över antal vaccinationsgenombrott bland fullvaccinerade sett till antal givna vaccindoser.

Förutsättningar för statistiken är att personen fått en laboratoriebekräftad covid-19 diagnos samt att minst 14 dagar gått sedan den andra vaccindosen.

Pfizer – 4 778 112 personer har fått Pfizer, utav dem har 10 724 personer konstaterats sjuka i covid. 37 av dem har behövt IVA-vårdas och 287 har avlidit. Totalt har därmed 0,22 procent av personer som vaccinerats med Pfizer insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade.

Moderna – 714 373 personer har fått Moderna, utav dem har 794 personer konstaterats sjuka i covid. 2 av dem har behövt IVA-vårdas och 15 har avlidit. Totalt har därmed 0,11 procent av personer som vaccinerats med Moderna insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade.

AstraZeneca – 593 209 personer har fått AstraZeneca, utav dem har 1 202 personer konstaterats sjuka i covid. 12 av dem har behövt IVA-vårdas och 5 har avlidit. Totalt har därmed 0,20 procent av personer som vaccinerats med AstraZeneca insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade.

Heterolog vaccination (olika vacciner givna vid första och andra dosen) – 125 060 personer har fått olika vaccin vid olika doser, utav dem har 473 personer konstaterats sjuka i covid. 1 av dem har behövt IVA-vårdas och 0 har avlidit. Totalt har därmed 0,38 procent av personer som vaccinerats med olika vaccin insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade.

undefined
Översikt av antalet genombrottsinfektioner sett till antalet personer som fått respektive vaccin. Andelen (markerad i rött) anger hur många procentuellt sett som insjuknat i covid-19 trots att de varit fullvaccinerade. *Heterolog vaccination – innebär att olika vaccin givits vid första och andra dosen.

I Sverige har under de senaste dryga 9 månaderna 13 193 insjuknat i covid-19 trots att man erhållit dubbla doser vaccin. 52 personer av dessa har intensivvårdats och 307 avlidit.

Dödsfallen i statistiken har antingen rapporterats avlidna av behandlande läkare eller har enligt folkbokföringen avlidit inom 30 dagar efter konstaterad covid-19 diagnos. Därmed kan annan dödsorsak än covid-19 finnas men det utelämnar också alla som kan ha avlidit med covid-19 utan att få bekräftad diagnos.

– De avlidna är framförallt personer över 80 år som på grund av sin ålder löper stor risk att avlida, oavsett vaccinationsstatus. De allra äldsta erbjöds vaccination först, och då var främst Pfizer och Moderna tillgängliga. Därför är dessa vacciner vanligare bland fall av covid-19 som senare avlidit, skriver Folkhälsomyndigheten om statistiken.

Region Kalmars biträdande smittskyddsläkare Arsene Nzobandora bekräftar Folkhälsomyndighetens statistikanalys.

– Förväntad död är hög oavsett för åldersgruppen 80+ och även om de får mildare infektion för att de är vaccinerade så krävs det heller inte lika allvarlig infektion för att orsaka dödlighet i den här gruppen.

Han menar att vaccineringen av de äldsta åldersgrupperna märktes tydligt på sjukhusen.

– Gruppen 80+ försvann nästan helt från sjukhusen när de blivit vaccinerade. Samma sak med gruppen 65+. Det var så tydligt.

Den stora skillnaden för alla grupper när det kommer till att vara vaccinerad eller inte är just infektionens omfattning om man blir smittad. 

– De som får en infektion som vaccinerade blir inte lika sjuka, det ser vi. I vår region har vi under den här perioden (1 januari till 24 september) inte haft några vaccinerade som krävt intensivvård.

undefined
Folkhälsomyndigheten följer förekomsten av covid-19 efter vaccination löpande, men har hittills inte identifierat några betydelsefulla skillnader mellan olika vacciner. Alla vacciner mot covid-19 som används i Sverige har snarare visats vara mycket effektiva i att förebygga allvarlig sjukdom och dödsfall. Källa: Folkhälsomyndigheten.
Genombrottsinfektioner

För att kunna jämföra antalet genombrottsinfektioner per vaccin på ett adekvat sätt, behöver man inte bara ta hänsyn till antal personer som vaccinerats totalt, utan även hur vaccinationerna har skett över tid, till vilka ålders- och yrkesgrupper som olika vacciner har getts och under vilka perioder, vilket smittotryck som har varit vid olika tidpunkter, samt med vilka dosintervall, med mera.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!