I området bor omkring 20 000 invånare varav de flesta lever i extrem fattigdom. Malaria, HIV och tuberkulos är några av de sjukdomar som Anders Brunegård mötte dagligen på Mchukwi sjukhus.
"Ett spännande uppdrag"
Eftersom detta sjukhus har ett bra kirurgiskt rykte i regionen och är specialiserat på vård av gravida kvinnor, var även komplicerade frakturer efter bilolyckor och riskförlossningar en stor del av arbetet.
- När jag arbetar som sjukhusläkare på Mchukwi sjukhus gör jag sådant som jag inte gör hemma i Sverige. Där är det många komplicerade förlossningar, aids och barn med malaria. Hemma möter jag oftast äldre, multisjuka personer i jobbet, berättar Anders Brunegård.
Detta var Vimmerbyläkarens fjärde resa till Mchukwi. Under 90-talet arbetade han på sjukhuset i tre års tid men de senare resorna har endast varit kortare arbetsperioder på fem-sex veckor. Dessa resor har sponsrats av Rotary och Erikshjälpen som genom "Läkarbanken" skickar ut omkring 200 läkare varje år som ska arbeta i olika fattiga delar av världen.
- Det är ett spännande uppdrag. När man är i väg och arbetar i Tanzania fylls man av energi som man tar med sig hem till det vanliga jobbet i Sverige, säger Brunegård.
Stora kontraster för Anders
Kontrasterna är stora om man jämför arbetet som läkare i Vimmerby med samma yrke i Tanzania. Distriktsläkare Anders Brunegård har nyligen arbetat i fem veckors tid på ett sjukhus i den fattiga landsbygden Mchukwi ett kustområde i Tanzania.
Antibiotika är något som läkare är ganska strikta med att ge till sina patienter i Sverige, men i Tanzania har man inte samma restriktioner. Anders Brunegård försökte därför ändra på de lokala läkarnas inställning till antibiotika.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!