Stora möjligheter för Ösjöfors

Hur får man in aktiviteter i en kulturmiljö? Hur ska den fridfulla gårdsmiljön i Ösjöfors attrahera barnfamiljer? - Utvecklingspotentialen för Ösjöfors är fantastisk, säger Ewa Angantyr, projektanställd utredare som ska titta närmare på utvecklingsmöjligheterna.

Vimmerby2007-08-02 07:02

I två år har de svarta ruinerna efter det nedbrunna handpappersbruket i Ösjöfors stått där det stått. Men verksamheten har ändå pågått - i det restaurerade pappersmagasinet pågår visning av handpapperstillverkning och här finns också utställning.
Men hur ser nästa steg ut i Ösjöfors framtid? En tidigare utredning har slagit fast att miljön är värd att satsa på. Just nu arbetar Ewa Angantyr med en utredning om vad som kan göras för att utveckla miljön som turistmål även utan den huvudattraktion som själva handpappersbruket tidigare utgjorde.
- Utredningen ska vara klar 1 december och sedan början av juni har jag jobbat med att hitta tänkbara aktiviteter som skulle passa in i miljön.
En tanke är att få in entreprenörer som kan ha verksamhet i de olika byggnader som finns kvar i Ösjöfors.
- Smedjan skulle kunna öppnas igen med tillverkning av exempelvis handtag och beslag på gammalt vis, man skulle kunna ha andra hantverkare här, baka bröd i den gamla mjölnarstugan och mycket mer.
Ewa Angantyr tror också att många barnfamiljer skulle uppskatta en utveckling av själva papperstillverkningen.
- Barn tycker om att göra saker och man skulle kunna låta barn lära sig olika tekniker att måla och använda pappret.
Forsen var en gång själva hjärtat i Ösjöfors och Ewa Angantyr tror att vattenkraften kan bli väsentlig för besöksmålet också nu:
- Jag är personligen av uppfattningen att resterna av handpappersbruket ska bort nu. De som har velat se brandplatsen har gjort det. Besökare som kommer hit och inte är medvetna om branden reagerar inte sällan negativt och tycker att det ser tråkigt ut. Istället tycker jag man skulle göra någon form av vattenhjul, som skulle smälta in bra i miljön och kunna användas för experimentell verksamhet som säkert skulle tilltala inte minst barnen.
Sommarens fyra kaniner ska under kommande säsonger få sällskap av mera djur - också något som de flesta barn brukar tycka om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om