– Pensionsavgångarna är bara en del i utmaningen att säkra kompetensen i skolorna. Just nu håller vi på att kartlägga hur det ser ut med behörighet bland lärarna så att vi får rätt underlag för hur det ser ut i dag och framåt, säger Ola Karlsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen.
Uppemot 350 lärare jobbar i grundskolan, på gymnasiet och lärcenter. Men hur andelen behöriga och obehöriga ser ut finns det ännu ingen exakt uppgift om.
– Det kan exempelvis vara de som har en äldre behörighet men som inte tagit lärarlegitimation, de är i praktiken behöriga, men är det inte i Skolverkets databas, förklarar Ola Karlsson.
Vad man dock redan konstaterat är att ungefär 20 procent av lärarna går i pension inom fem år och inom tio år rör det sig om mer än 30 procent.
– För att kunna möta det behöver vi veta vilka behörigheter vi har och vilka vi behöver, säger han.
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund deltar i arbetsgruppen. Monika Johansson i LR ser allvarligt på läget.
– Vi behöver jobba brett och ta fram olika lösningar för att både attrahera nya lärare, men också behålla de vi har, det är ett långsiktigt arbete, säger hon.
Både facken och kommunen ser behov av att attrahera nya sökande, behålla de man har, få fler att jobba längre än till pensionen.
– Om tio år kanske vår verksamhet inte kan se ut som den gör i dag, säger Ola Karlsson.
Det finns ingen deadline för när planen ska vara klar.