Multiarenan i Vimmerby – vad hände sen?

"Jag hoppas det är med i kommunens långsiktiga plan", säger Marcus Samuelsson, ordförande i VH, angående en framtida multiarena.

I samband med att förstudien gjordes togs även exempelbilder fram på hur arenan kan se ut.

I samband med att förstudien gjordes togs även exempelbilder fram på hur arenan kan se ut.

Foto: Åke Säll

Vimmerby2021-05-26 06:00

I februari 2018 valde Astrid Lindgrens Hembygds styrelse att bevilja Vimmerby Föreningsallians ansökan om 457 590 kronor i projektstöd till en förstudie om en multiarena i Vimmerby. Det var då Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK som gått samman i en ny allians för att med gemensam kraft driva frågan. Till projektledare utsågs Christina Thorstensson och i april 2019 kunde förstudien presenteras för kommunstyrelsen och Vimmerby Föreningsallians. Men vad har hänt sedan dess?

– Vi har prioriterat att överleva i dessa tider och föreningsalliansen har varit vilande men självklart vill vi fortfarande ha en multiarena, säger Marcus Samuelsson, ordförande i Vimmerby Hockey. 

– Det hände väldigt mycket på samma gång, inte minst på politiskt håll. Vi la väldigt mycket tid på förstudien men de som var med då när den presenterades är inte med nu, säger Jan Edvardsson, tidigare ordförande i Vimmerby IBK.

Så här skulle arenan bli

Den nya arenan, med placering på gräsytan mellan ishallen och idrottshallen, skulle förutom ett flertal nya hallar även innefatta en löparbana med hoppgrop, restaurang, café, möteslokaler, en mängd omklädningsrum, utrymme för gym samt lokaler för gruppträning och dans. Möjligheterna att husera större evenemang och teatrar skulle ge fler anledningar till att besöka Vimmerby och därmed även bidra till besöksnäringen. 

– Vi vill ju även koppla den till skolan med studielokaler och idrottsmöjligheter. Även Fabriken skulle kunna finnas där, säger Samuelsson.

– Vi tycker det är otroligt viktigt för ungdomarna, men även för de mitt i livet, att få en gemensam samlingsplats och jag hoppas det är med i kommunens långsiktiga plan, fortsätter han.

undefined
En visualisering av multiarenans insida med hallar och övriga lokaler.

Den gedigna förstudien verkar dock ha fått stanna vid just en studie då kommunen inte aktivt valt att driva frågan och från Vimmerbys Föreningsallians har det varit tyst länge. 

– Vi har egentligen inte gjort något mer sedan vi lämnade över förstudien till kommunen, säger Samuelsson.

Jacob Käll (C) är kommunstyrelsens ordförande och enligt honom har kommunen inte tagit vid arbetet.

– Det är viktigt att komma ihåg att den här förstudien inte skett på uppdrag av kommunen, det finns inget beslutsärende i frågan. Förstudien var jättebra men det saknas konkreta finansieringsförslag. Men självklart, vem skulle inte vilja ha en multiarena, konstaterar Käll.

Kostnaden beräknas uppgå till 180 miljoner kronor exklusive moms och det framkom av studien att det är Vimmerby kommun som har bäst förutsättningar att både bygga och driva arenan.

– Nu investerar vi motsvarande summa i förskola och äldreomsorg och det behovet går före en multiarena. Det var länge sedan jag läste förstudien men kontentan var att bara en part: kommunen, kan genomföra det och så kanske det är. Men i dagsläget behöver vi inte planskisser och bilder utan det vi behöver är en plan för finansiering och drift, säger Käll.

undefined
Jacob Käll (C) efterfrågar samtal och konkreta finansieringsförslag.

Vad behövs då för att driva frågan vidare?

– Ett samtal! Vi för jättegärna en dialog med föreningsalliansen eller anda ideella krafter men fokus måste vara på finansiering. Ju mer samverkan desto bättre, allt engagemang är välkommet, säger Käll.

Kanske kan ett samtal nu ge nytt liv till projektet med en multiarena i Vimmerby. Något som Jan Edvardsson reagerar positivt på.

– Det är naturligtvis intressant. En sån här arena ligger rätt i tiden och gynnar många, säger han avslutningsvis.

Det här har hänt

September 2017 – Namninsamling för en multiarena startas på Facebook av Tiger Army, supporterklubb till Vimmerby Hockey.

December 2017 – Vimmerby Föreningsallians registreras som en ideell förening.

Februari 2018 – Astrid Lindgrens Hembygds styrelse beviljar Vimmerby Föreningsallians ansökan om 457 590 kr i projektstöd till en förstudie om en multiarena i Vimmerby.

April 2019 – Förstudien presenteras för kommunstyrelsen och Vimmerby Föreningsallians av projektledare Christina Thorstensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!