Förra veckan höll Stångåns vattenråd årsmöte i Vimmerby. Vattenrådet bildades 2011 och är ett samverkansorgan för de tre berörda kommunerna: Linköping, Kinda och Vimmerby.
Stångåns vatten bedöms ha en klart sämre status jämfört med den senaste klassificeringen, men en del av försämringen beror på förändrade bedömningsgrunder. Tidigare bedömdes en klart övervägande del av ån hålla god ekologisk status. Nu bedöms mer än 60 procent som måttlig.
Det finns fem bedömningsnivåer i klassificeringen: hög, god, måttlig, otillfredsställande och dålig ekologisk status. EU:s mål är att samtliga vattenförekomster ska hålla minst god status.
Måttlig är alltså lika med underkänd.
- De flesta vattenförekomster har måttlig ekologisk status. Jag tycker att det är allvarligt att det är så stor påverkan, säger Kristina Samuelsson.
Övergödning
Stångån har problem med vandringshinder, som begränsar fiskars och andra djurs fria rörlighet.
Sjöarna Krön och Juttern, som Stångån rinner igenom, har även problem med övergödning som visar sig genom stora mängder växtplankton.
Stora problem med Stångån
Mer än 60 procent av Stångåns vatten uppfyller inte EU:s miljökrav. Stångån har både problem med ekologin och miljögifter.- Jag tycker att det här är allvarligt, säger Kristina Samuelsson på vattenenheten på länsstyrelsen i Kalmar.
Förra veckan samlades Stångåns vattenråd i Plenisalen i Vimmerby för att diskutera Stångåns miljöproblem. Mer än 60 procent av ån uppfyller inte EU:s miljökrav.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!