Stora stenar regnade mot villorna

Johanna Berglund stod på trappan utanför sitt hus på Trekanten i måndags kväll. Hon hörde den vid det här laget välbekanta varningssignalen för sprängning från Krönsmon, några hundra meter bort. Sedan kom chocken. Med smällen kom ett regn av sprängsten. En sten på dryga kilot damp ner strax utanför tomten. En annan slog hål i asfalten utanför grannen.

Den här dryga kilot tunga stenen hamnade strax utanför sexårige Alfons tomt, när han var ute och lekte i måndags kväll. Foto: Janne Strömsten

Den här dryga kilot tunga stenen hamnade strax utanför sexårige Alfons tomt, när han var ute och lekte i måndags kväll. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2013-06-12 06:15


- Jag bara höll för huvudet och undrade var mina barn var - de var ju ute alla tre.
Ingen kom till skada. Men Johanna kan inte sluta tänka på vad som kunde ha hänt.
Att Petersborgsvägen ligger ett stenkast från Krönsmon, där det omfattande markarbetet för det nya industriområdet pågår som bäst, får i det här sammanhanget obehagligt bokstavlig innebörd.

Stenar kors och tvärs
Här har villaägarna vant sig vid smällar till långt in på kvällarna när bergsmassiv ska krossas och jämnas till. Men i måndags blev det en smäll som fortfarande, dagen efter, får Johanna Berglund att rysa av obehag.
- Det är fruktansvärt. Hela natten har jag hört det där otäcka ljudet, smattret i skogen när stenarna föll kors och tvärs, grenar knäcktes och gick av.
Hon hörde varningssignalen för sprängning strax innan klockan åtta. Ställde sig på trappan. Den här gången följdes inte smällen av det vanliga dammolnet.
- Istället såg jag hur små och stora stenar flög högt upp i luften och kom farande mot vårt område. Det var en oerhört konstig känsla - att se sprängsten regna ner över skogen intill oss. Jag bara höll för huvudet och tänkte på mina tre barn, som var ute och lekte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om