Storebroborna upplysta före Stockholm

Kan det verkligen stämma att Storebroborna fick elektrisk belysning före Stockholms invånare? Jodå, nästan. Tack vare framåtanda och modernt tänk var lilla Storebro tidigt ute på elområdet och redan 1897 släpptes strömmen på i samhället.

Vimmerby2013-01-05 05:06

När det lilla vattenkraftverket vid Dammen i Storebro tillsammans med ytterligare åtta småländska vattenkraftverk var till salu i höstas var Vimmerby Energi & Miljö, tillsammans med övriga delägarbolag i Norra Smålands Energi AB, med bland budgivarna. Intresset var naturligt. De nio kraftverken ligger på de kommunala energibolagens hemmaplaner. Ett förvärv hade därmed stärkt bolagens miljöprofil ytterligare ett snäpp.
- Tyvärr nådde vi inte ända fram och nu är det Skånska Energi AB som är ny ägare till samtliga verk, säger Roger Carlsson, vd på Vimmerby Energi & Miljö.

Historiskt
För Vimmerby Energi & Miljö AB var det vid sidan av närhet och miljötänk också en anrik historia som hägrade. Storebro vattenkraftverk är med sin årsproduktion på 1,5 GWh ett av de mindre verken - produktionen motsvarar hushållsel till 300 villor. Elektricitetens genombrott i Sverige är förknippat med just vattenkraften. Och Storebro har en given plats i vår elektriska historia. Storebroborna fick nämligen elektrisk belysning redan 1897.
Många Storebrobor hävdar att samhället fick el före Stockholmarna - hur var det egentligen med den saken? Nu vet vi besked. Tage Molander, Storebro, berättar i skriften "Elektricitetens intåg i Storebro" hur det gick till:
"År 1894 tog bruksbolagets dåvarande ägare, familjen Tillberg, genom förvaltare Axel Tillberg och hans måg, verkställande direktören Baltzar Carleson, beslut om byggande av en kraftstation. Kostnaden beräknades till cirka 8 000 riksdaler, en summa som tedde sig ganska stor vid den tiden, men lysfotogen kostade ju också pengar och när det nu fanns förutsättningar och på marknaden tillgång till en praktisk och användbar glödlampa, så varför inte.
Projektet sattes i verket. I en omedelbart invid kvarnen uppförd mindre byggnad anordnades med början 1894 en elektrisk kraftstation. I kvarnens vattenränna inmonterades en turbin på 20 hk, troligen av typ Francis, och i kraftstationshuset en likströmsgenerator på 18 kW för 110 V, ställverk och instrumentering. Leverantör var F:a Luth & Rosén, Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om