STOREBROMÅLET: Samtliga fyra männen frias i tingsrätten

I dag kom domen i det uppmärksammade Storebrofallet, där fyra män åtalades för grov misshandel i samband med ett storbråk utanför ICA butiken i Storebro i januari.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2016-04-25 09:10

Tingsrätten har vid sin prövning kommit fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att de fyra männen – födda 1989, 1997, 1963 och 1963 – har gjort sig skyldiga till grov misshandel.

Det framgår dock i domen att det har varit svårt för domstolen att säkerställa huruvida de åtalade verkligen är skyldiga.

Domen är omfattande och breder ut sig över totalt 63 sidor.

Följande står att läsa angående tingsrättens bedömning:

"I den här domen prövar tingsrätten en händelse som ägde rum i anslutning till en busshållplats i Storebro den 7 januari 2016. Personer ur en större grupp gick till angrepp mot tre personer (målsägandena) som redan befann sig vid hållplatsen. Åklagaren har åtalat fyra personer för grov misshandel (de tilltalade). Samtliga har förnekat brott.

Den bevisning som har lagts fram för domstolen visar att händelseförloppet vid busshållplatsen var hastigt och våldsamt. Det råder inte någon tvekan om att personer ur den stora gruppen misshandlade de tre målsägandena med tillhyggen av trä. En målsägande blev dessutom misshandlad med kniv.

Åklagaren har lagt fram bevisning som talar för att de tilltalade ska dömas. Det har dock varit svårt för domstolen att säkert bedöma om de tilltalade är skyldiga. Alla som ingick i den stora gruppen verkar inte ha deltagit i misshandeln. De som har berättat om händelsen inför domstolen har också lämnat olika uppgifter om vad som hände och om vem som gjorde vad. Ett utomstående vittne såg visserligen delar av det centrala händelseförloppet. Det vittnesmålet har dock inte bekräftat målsägandenas uppgifter om vilka det var som misshandlade dem.

Tingsrätten har vid sin prövning kommit fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att de personer som har åtalats misshandlade målsägandena. Det leder till att alla fyra frikänns. Som en konsekvens av det kan målsägandena inte få något skadestånd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om