Vimmerbyföretaget R-produktion, verksamma inom olika typer av ytbehandling, köper och tar över Wermlands Betning & Service AB på orten Kil strax norr om Karlstad, det meddelar R-produktions ägare och vd Linus Håkansson på torsdagen.
Förvärvet innebär att företaget dubblar sin omsättning och det finns, enligt vd:n, ännu fler fördelar än så.
– Vi ville bredda oss geografiskt. Mycket på ytbehandlingssidan är drivet av fraktkostnader och då blir vi kanske lite begränsade till avstånd på 20-30 mil från utgångspunkten Vimmerby. De har också lite andra faciliteter, bland annat ett större behandlingskar än vad vi har. Det gör att vi kan ta oss an större gods, och de har också en avdelning för sprej-betning, säger han till Vimmerby Tidning.
Hur stor är den här satsningen för er?
– Vi får ju en icke-organisk tillväxt på 100 procent och vi hoppas också kunna nå 10-20 procent organisk tillväxt till årsskiftet.
Idag har R-produktion i Vimmerby 8 anställda. I och med förvärvet tillkommer 4 anställda uppe i Kil. Linus Håkansson kan inte avslöja vad man fick betala för Värmlandsföretaget.
– Jag hade gärna kunnat berätta det men säljaren vill att det stannar mellan oss. Det är en stor satsning i alla fall, och särskilt för ett företag i vår storlek säger han.
Hur mår branschen och hur ser du på framtiden?
– Vi ser positivt på det. Vi har märkt att vi får stor avkastning på satsningarna som vi gör med aktivt kunskapssökande, vi har blivit bättre de senaste åren på att faktiskt ringa till och berätta att vi finns och vad vi kan hjälpa till med. Det här förvärvet blir nästan ett måste för oss eftersom vi rent produktionsmässigt knappt hinner med i vår egen anläggning. Det här är ett sätt att breda kapaciteten
R-produktions kunder är i huvudsak andra bolag som tillverkar saker.
– Vi gör ytbehandlingen när produkten är i sitt slutskede. Vi är väldigt konjunktursstyrda men jag tycker att svensk industri mår bra nu, vi ser tydliga trender på att produktion kommer tillbaka till Sverige på grund av frakter och miljöfrågor. Det har blivit en stor drivande faktor och vi ser ljuset i tunneln framåt. Industrin har kanske inte mått jättebra men vi håller huvudet högt, säger Linus Håkansson.