De 17 personer som ska sägas upp är de sist anställda av Vimmerby kommuns totalt närmare 500 arbetstagare inom vård och omsorg.
- Hur det än är känns det ändå betryggande allt allt gått så korrekt och att vi följt regelverket till punkt och pricka, säger Britta Sterneland.
Hon har dock aldrig tidigare varit med om en så svidande besparing som det stålbad omsorgsnämnden tvingats till - och då har hon ändå varit politiker sedan 1970-talet.
- Jag känner naturligtvis för de anställda och det kan vara en tragedi för den enskilde. Samtidigt finns det också möjligheter för dem, bland annat att söka i det nya projektet med ambuleringsgruppen med 12 platser. De kommer ju också att vara aktuella vid vakanser och när det blir vikariat.
Trots att omsorgsnämnden fattat beslut om stora förändringar och effektiviseringar kommer man alltså inte undan det osthyvlande som sparar mest pengar - att dra in på personal.
- Tyvärr nödvändigt.
Men Peter Högberg (s) är inte riktigt lika övertygad som Britta Sterneland.
- Från vår sida har vi hela tiden hävdat att personaltätheten ska öka, inte minska. Vi tycker att det varit för lite folk redan innan neddragningarna och vi ville öka nämndens budgetram med 4 miljoner - men det sa de borgerliga partierna nej till.
Färre promenader
Däremot tycker Peter Högberg att de olika omstruktureringarna och förändringarna i nämndens verksamhet varit både nödvändiga och bra.
- Det har handlat om nödvändiga effektiviseringar och moderniseringar vi varit med på, men däremot har vi gått emot minskad personaltäthet. Att det totalt behövs några färre när vårdplatserna blir färre är en naturlig konsekvens - men vi måste ha en personaltäthet som ger de boende utrymme för bättre omsorg.
Vad blir då konsekvenserna av att 17 anställda försvinner?
- Redan nu klagas det på att man inte hinner ta ut de äldre på promenad, till exempel. Skär man ned på personalen ökar ju inte förutsättningarna för promenader och en pratstund vid sängkanten och det tycker jag är allvarligt.
Britta Sterneland är dock hoppfull och tror att det finns en förståelse för besparingar.
- Tidigare har det varit accepterat att äldreomsorgen ökat och ökat, men jag tror att de flesta är medvetna om att våra resurser inte är hur stora som helst och jag tror också att det hela kommer att fungera bra. Något som är viktigt att att vi får fler bostäder anpassade för äldre och handikappade.
Men några negativa effekter måste det väl ändå bli när 17 personer försvinner - vad är du mest orolig för?
- Jag tror det blir ett tufft arbete för arbetsledarna. Det kommer att ställas stora krav på dem och de är ju skyldiga att se till att den enskilde vårdtagaren får den omsorg han eller hon har rätt till, säger Britta Sterneland
Effekterna av beslutet kommer att följas upp - det finns det en protokollsanteckning från s om.
- Jag ser det som ytterst viktigt, att vi inte bara fattar beslut utan att följa upp. Här måste brukare och personal få tycka till, säger Peter Högberg.
Han är orolig över sektorns attraktionskraft i framtiden.
- På lång sikt är det oroväckande. Jag har svårt att se hur vi ska kunna rekrytera ny, bra och motiverad personal till jobb som betecknas som osäkra.
Största personalminskningen någonsin
Omsorgsnämndens underskott på drygt 9 miljoner kronor gör att 17 fast anställda får gå.- Smärtsamt men nödvändigt, säger omsorgsnämndens ordförande Britta Sterneland (c), som kan konstatera att det är den största personalminskning hon varit med om sedan 1970-talet.Men andre vice ordförande i nämnden Peter Högberg (s) tycker att personalminskningen är fel väg att gå.- Omsorgen behöver mer personal - det kommer inte att bli lättare att hinna ta ut vårdtagarna på promenad, precis.
Peter Högberg, s och Britta Sterneland, c, har olika uppfattningar om beslutet att skära ner på omsorgspersonal. "Allvarligt", tycker Högberg, "nödvändigt", menar Sterneland. Foto: Jimmy Karlsson
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!