Stort behov av svenskt lammkött

Det finns ett växande behov av svenskt lammkött. Självförsörjningsgraden i Sverige ligger i dag på låga 30 procent, resten importeras.
Nyligen hölls en seminariedag för lammproducenter hos lammuppfödarna Mats Farne och Anna Ståhl på deras gård i Vennebjörke.

Vimmerby2016-05-19 18:00

Ett 40-tal personer kom, mest lammproducenter, men också foderleverantörer och andra företag relaterade till lamm- och fårbranschen.

Dagen bestod av två delar. På förmiddagen besöktes gården och sen efter lunchen var det föreläsningar på Kröngården. Det handlade bland annat om produktionsplanering, marknadsplanering, betesplanering och management kring detta, även hantering av parasiter, myggor och fästingar, som är ett ökande problem.

Där höll Crister Nilsson från Valdemarsvik, tillsammans med Tomas Olsson, Kungsör, från Lammproducenterna, en föreläsning om marknadsplanering och hur de gör i allmänhet och gav grundläggande tips.

Elisabeth Svensson Affärsområdeschef lamm från HK Scan hälsade välkommen. Sen berättade Mats Farne om lammproduktionen som han och Anna Ståhl driver.

På gården finns i dagsläget 600 tackor. Mats började redan då han var 14 år.

– På den tiden köpte jag fyra tackor. När jag var 19 år arrenderade jag en gård och hade 70 tackor. 2010 byggde vi ett helt nytt stall här på Vennebjörke. Ett stall som är godkänt för 600 tackor och 1 200 lamm, säger han.

De har 150 hektar åker och 100 hektar naturbete i bruk. Mats Farne berättade om produktionsplaneringen.

– Det handlar mycket om när kunden vill ha vår produkt. Betäckning av tackorna, när gör man det, vad behöver lammen växa per dag etc, för att kunna leverera det vi utlovat.

300 tackor lammar i januari och 300 i april. Både tackor och lamm har elektroniska öronmärken.

Sören Kjellström från OSID Stallmästaren i Lidköping, levererar de flesta öronmärken i olika storlekar. Mest använd är Combi-mini och den elektroniska Combi E23.

– De elektroniska öronmärkena kan man använda i handläsare och våg/sorteringsanläggningen. Det underlättar betydlig i hanteringen och minimerar risken för felskrivningar och misstag.

I de flesta länder i Europa är det krav att använda elektroniska märken, men i Sverige har vi under
500 000 får i dagsläget, och då är det inget krav än.

Efter alla tal fick besökarna kika in i stallet. Där visade Mats och Anna sina lamm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om