Kiosken fortfarande på paus: "För dyrt att bygga"

Än är ingen byggstart i sikte vid kvarteret Kiosken. Det ekonomiska läget gör det omöjligt att bygga till en rimlig kostnad.

Här på Kvarteret Kiosken i Vimmerby ska det byggas trygghetsboende. Men byggstarten dröjer, på grund av det ekonomiska läget.

Här på Kvarteret Kiosken i Vimmerby ska det byggas trygghetsboende. Men byggstarten dröjer, på grund av det ekonomiska läget.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-01-17 05:00

– Allt ligger färdigprojekterat, men just nu är det inte aktuellt med någon byggstart när marknaden är som den är. Vi har räntor idag som är högre än avkastningen, och det går inte att bygga på något som inte går ihop. Det är en tuff marknad just nu, konstaterar Tomas Carlström, på Byggbolaget i Vetlanda, som äger fastigheten. 

Byggföretaget står med färdiga ritningar för fastigheten men Tomas Carlström förklarar att det i slutändan skulle bli alldeles för dyra hyror om man skulle bygga under rådande förutsättningar. 

– Vi har köpt tomten och har lagfart på den och vi vill inget annat än att bebygga den, för att stå med en tom tomt är ingen god affär heller. Men vi kan inte bygga med dagens kostnadsläge. Om vi ska kompensera för kostnadsläget som råder med dyrare entreprenad, byggmaterial, energi och ränta får vi en hyra som ingen har råd att betala. Därför måste vi vänta tills läget har normaliserats. Så planerna har inte ändrats, bara tidsaspekten. Just nu ligger räntan på över fyra procent och den kanske är fem procent till sommaren, då är det svårt med bostadsbyggande.

Även om alla avtal mellan byggföretaget och kommunen är klara vid det här laget, drar projektet nu alltså ut på tiden ytterligare.

– Det finns inget som hindrar från kommunens sida, förutom möjligtvis bygglovsansökan som nog inte är inlämnad än. Kommunen vill lika mycket som vi få igång det här projektet.

Det planerade byggprojektet vid kvarteret Kiosken har varit satt på paus under så gott som hela 2022 och så kommer det med största sannolikhet att fortsätta så länge det ekonomiska läget är som det är. Från första början var tanken bostadsrätter men sedan en tid tillbaka är det ett så kallat trygghetsboende för personer över 65 år med lägenheter och samlingslokal för aktiviteter. 

– Intresset finns från dem som vill hyra och flytta in. Vi får bara avvakta tills det lugnar ner sig.

Tomas Carlström menar att återhållsamhet är en trend som man ser i byggbranschen just nu.

– Vi ser hur uppsägningarna duggar tätt hos husfabrikerna och vi har tre-fyra andra projekt som också ligger i byrålådan just nu så det är inget unikt i dessa tider. Det är svårt för alla just nu. Av erfarenhet vet man att det kommer sådana här nedgångar med jämna mellanrum. Marknaden kommer alltid igen och bostäder måste alltid byggas. 

"Alldeles för dyrt att bygga just nu", förklarar Byggbolaget AB, som äger fastigheten.
"Alldeles för dyrt att bygga just nu", förklarar Byggbolaget AB, som äger fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!