Stort intresse för återbruk – en god sak för miljön

Återbruk är fortfarande populärt bland många. På återvinningscentralen i Vimmerby töms rummet på saker flera gånger varje vecka.

Under sommaren är det både Erikshjälpen och Lions Club Vimmerby som tar hand om allt som lämnas i återbruket.

Under sommaren är det både Erikshjälpen och Lions Club Vimmerby som tar hand om allt som lämnas i återbruket.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2022-08-13 18:00

Många väljer att återbruka istället för att slänga helt fungerade saker. Marika Andersson på återvinningscentralen berättar att många lämnar in saker till återbruket.

– Det töms flera gånger i veckan, det är väldigt populärt, säger hon.

De saker som har lämnats in till återbruket tas om hand av Erikshjälpen som sedan säljer sakerna i sin second hand-butik.

– Ibland är det varje dag, när det är lågsäsong kanske det är två gånger i veckan. Men de är i stort sett här varje dag och tittar in.

Det är också många som lämnar in textilier till återvinningen, Marika Andersson berättar att det har blivit jättepopulärt. Dock är det inte lika många som vet om att alla typer av kläder och textilier kan lämnas in.

undefined
"Det är porslin, kläder och leksaker, egentligen allt som kan återbrukas som lämnas in" säger Marika Andersson om återbruket.

– Vi skulle få in mer om folk faktiskt vet om att det är även trasiga kläder som man kan lägga där i, säger hon och fortsätter:

– I första hand tar vi ut kläderna som kan säljas vidare, annars går det till industritextil eller fiberproduktion.

Marika Andersson berättar att återbruka saker som är hela och rena värnar om miljön. Hon säger att man borde ge sakerna en andra chans.

– Den kan vara värd väldigt mycket för någon annan, säger hon.

Men det är inte bara helt fungerande saker som ska till återbruk, Marika Andersson menar att man alltid bör ha återbruk i tanken.

– Vi har minskat vårt restavfall med 40 procent sedan sex år tillbaka när vi började med sorteringen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!