Stort intresse för konstform som kan bära frukt

Att ympa fruktträd är en konst som allt fler har fått upp intresset för. På söndagen samlades tio personer för att lära sig mer om konsten.

Genom att ympa in en gren eller ympris på en grundstam, ett litet träd med rötter, som Björn Westeson håller i, så får man nya förädlade äppelträd.

Genom att ympa in en gren eller ympris på en grundstam, ett litet träd med rötter, som Björn Westeson håller i, så får man nya förädlade äppelträd.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-04-27 09:00

Det är projektet Odlingsakademin som arrangerar ympningskursen där den certifierade fruktträdsbeskäraren och ympningsexperten Björn Westeson lär ut både teorin och den praktiska delen bakom en lyckad fruktträdsympning. Söndagens kurs genomförs i paret Rene och Riquette Verschoors trägård i Lidhem. 

– Det har varit väldigt stort intresse för den här kursen. Det är inne med perenner och göra sin egen mat. Ympning är en konstform som inte är så enkel och som kräver praktiskt arbete, berättar Helena Styrbjörn som är projektsamordnare för Odlingsakademin i Astrid Lindgrens Hembygd. 

Kursledaren Björn Westeson har en lång erfarenhet av att ympa träd. Han började med att ympa in mer ätliga sorter i vildaplar.

– Man använder den gamla motorn så att säga, berättar han.

Men under dagens kurs ligger fokus på att göra helt nya äppelträd genom att använda sig av små grundstammar som sedan ympas med ympris från olika sorters äppelträd. 

Eva Ekenberg från Eksjö är en av deltagarna.

– Jag vill lära mig allt om ympning. Jag har försökt själv men det har gått sådär, men nu får jag chansen. Jag är uppväxt i en trägård med massor av sorters äppelträd. Farfar ympade så det var mycket olika sorter i samma träd, berättar hon. 

Björn Westeson har märkt av att intresset för att veta vilka sorter man har i sin trägård har ökat.

– Man vill gärna ta vara på sina träd. Det är viktigt både kulturhistoriskt och lokalhistoriskt. Det finns många lokala gamla sorter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!