Stort intresse för lägenheterna på Uven

En månad efter att de första hyresgästerna flyttat in på nybyggda Uven i Vimmerby är 27 av totalt 32 lägenheter uthyrda. "Inledningsvis blev jag nästan lite överrumplad över att det var så stort intresse och att man tecknade kontrakt redan innan vi kunde visa upp lägenheterna", säger Magnus Danlid (C) ordförande för Vimarhem.

Av totalt 32 nybyggda lägenheter på Uven är 27 redan uthyrda.

Av totalt 32 nybyggda lägenheter på Uven är 27 redan uthyrda.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-05-03 09:31

Majoriteten av de nybyggda lägenheterna på Uven är redan uthyrda trots att det endast gått en månad sedan de första kunde flytta in. 

– Det är alltid så att man tänker "hur ska det bli?". Men att ha så många lägenheter uthyrda inom en månad det är vi nöjda med, säger Magnus Danlid.

– Det var 2010 vi byggde nytt senast och det här har varit på gång länge. Vi valde tomten Uven, sedan blev det överklagningar, tiden gick, blev det krig i Ukraina och andra räntelägen. Vi har haft många chanser att blåsa av men har hållit fast vid vår strategi. Satsningen känner vi blev helt rätt. 

I dagsläget är det en tvåa ledig och fyra treor.  

undefined
Uven i Vimmerby. "Höjden har varit lite ifrågasatt. Men vi tycker att huset smälter in fint i omgivningen nu när det är på plats", Magnus Danlid (C) ordförande för Vimarhem.

Påverkar det här hur ni tänker framåt?

– Just nu har vi en konjunktur där mycket står still. Vi har i Vimarhem behov av underhåll. Där har vi utmaningar och det kommer vi att prioritera kommande år före nybyggnation. Men det är klart att vi här fick ett kvitto på att vi hyr ut tämligen snabbt och det gör att den dag vi bestämmer oss för att bygga igen så behöver vi inte känna en oro för att inte kunna hyra ut.

Planer för ett nytt bostadsprojekt finns redan och ett område i Vimmerby har pekats ut.  

– Vi har en tomt som heter Pistolsmeden. Nedanför Tempo, tidigare var det en bensinmack som nu är riven. Där har vi en tomt som vi var inne på att bebygga för ett antal år sedan. Den kommer Vimarhem ha kvar och där är siktet att nästa byggnation kommer att bli. Tomten är central, stor och skulle kunna bli väldigt bra lägenhetsbyggnation på. 

undefined
En illustration som visar hur det blivande huset i kvarteret Pistolsmeden i centrala Vimmerby kan se ut. Men exakt när byggnationen kommer att ske är ännu oklart.

Men en nybyggnation menar Magnus Danlid inte är aktuell i dagsläget.

– Konjunkturen kommer vända förr eller senare. Men den påverkar oss. Dels har räntorna gått upp, eftersom vi har lån är det en känslighet. Sedan har kostnadsläget stigit för alla, även för bostadsbolag, så det har betydelse. Även uthyrningsläget. Det sämsta man kan ha som bostadsbolag är tomma lägenheter. Vi ser att det har ökat en aning i kommunen. Det finns företags som har permitterat vilket påverkar situationen. Tillsammans gör det att vi måste vara lite försiktiga en tid framåt. Jag kan nog säga att det dröjer fem år i alla fall innan vi påbörjar en liknade nybyggnation. 

undefined
”Just nu i den här konjunkturen så känns det som att det finns lediga lägenheter både hos Vimarhem och privata hyresvärdar. Och det är inte lika lång kö på lägenheter. Det var en period där det var kö på allt, blev något ledigt så hyrde vi ut direkt. Men i centrala Vimmerby har vi inte mycket ledigt. Det är fem lägenheter plus de i Uven. Det är väldigt lite, med tanke på att vi har 900 lägenheter. I Södra Vi/Gullringe har vi fler lediga lägenheter vilket är direkt kopplat till Boklok. Där har vi 12 lediga som vi inte haft innan. I Storebro har vi 36 lediga lägenheter”, berättar Magnus Danlid (C) ordförande för Vimarhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!