Stort intresse för mountainbike bland unga

Det finns ett stort sug bland Vimmerbyborna att cykla mountainbike. "Ungdomarna står för ökningen", säger CK Wimers ordförande, Peter Tunek.

Peter med sin trotjänare i spåren.

Peter med sin trotjänare i spåren.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-13 21:00

SVT Småland rapporterade nyligen om att mountainbikesporten växer så det knakar i hela landet. Vimmerby Tidning har träffat ordförande för den lokala cykelklubben CK Wimer, Peter Tunek, ute vid mountainbikebanorna för att höra hur det är i Vimmerby. Det visar sig att det finns ett ökat intresse även här, framförallt bland ungdomar. Nu finns det även en helt nybyggd bana.

När vi kommer ut till området är det redan full aktivitet. Flera barn och några vuxna kör så det ryker på några av guppen. 

– Jag gillar att hoppa, säger en leende Kasper, 7 år.

undefined
Syskonen Kasper och Matilda är glada utövare av sporten.

Vid en bänk vid sidan av banan sitter två turister från Bonn i Tyskland som precis varit ut och provåkt lite på de gupp som ligger i början av området. 

Vad är det roliga med att köra mountainbike? 

– Man behöver inte ha en bra väg. Det kräver att man parerar och reagerar snabbt, säger Oliver Josuhis. 

Claudia Rothkamp passar på att fråga Peter Tunek om den nya Olympic Cross Country-banan (XCO-bana) är öppen. Det är den sedan i början av juni svarar Peter. 

undefined
Oliver Josuhis och Claudia Rothkamp pustar ut efter en duvning på mountainbikebanan.

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om det stöd på 1,1 miljoner kronor som CK Wimer fått från allmänna arvsfonden. Syftet var bland annat att använda stödet till att bygga en ny XCO-bana. Vi rör oss längre in i skogen längs en grusväg för att ta en titt på banan. 

Samtidigt som Peter förklarar att grejen med XCO är att det är en tävlingsdisciplin så swishar Oliver förbi i hög fart, bara någon meter ifrån oss. Föreningen håller på att bygga ytterligare en mountainbikeslinga inne i skogen. Det ska bli en helt ny 1,6 kilometers bana till hösten. 

Har XCO-banan blivit som ni ville? 

– Det blev bättre än jag kunde drömma om. Vi har lagt mycket fokus på att göra nedförsbackarna. Det finns också stora svepande kurvor, säger Peter. 

Peter Tunek förklarar att de haft råd att anlita en firma vid byggandet av banan. 

När vi ändå är ute vid den nyöppnade banan passar han på att visa hur det går till. Han testar några av hindren och kommer upp i rejäl fart. På sina håll är det rejält brant. 

Hur ser tillväxten ut för mountainbikesporten i Vimmerby? 

– I snitt är det 25 barn och unga i föreningen. De är mellan 6-16 år. I år har vi också fått tio nya medlemmar på ungdomssidan. Det är nästan jämnt fördelat mellan pojkar och flickor. Det är kul att det finns ett sådant intresse bland ungdomar. Det är nödvändigt för sportens överlevnad, säger Peter. 

Ryggtavlan på Oliver som testar XCO-banans hinder.
Ryggtavlan på Oliver som testar XCO-banans hinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!