Stort intresse för vattenskoter – ett år efter kravet

Kalmar län ligger i övre halvan av skoterbevis per invånare, det visar nya siffror från Transportstyrelsen.

David Sigesbo tycker att Vimmerby ligger bra till för att åka vattenskoter.

David Sigesbo tycker att Vimmerby ligger bra till för att åka vattenskoter.

Foto: Privat

Vimmerby2023-07-18 11:30
undefined
David Sigesbo tycker att Vimmerby ligger bra till för att åka vattenskoter.

Sedan kravet på förarbevis på vattenskoter infördes 1 maj förra året har 2 507 skoterförare i Kalmar län skaffat sig det. En av dem är Vimmerbybon David Sigesbo, som gick genomgick den särskilda förarutbildningen på Öland i fjol.

– Det var en bra utbildning, vi gjorde den i Borgholm. Vi hade teori på förmiddagen, och på eftermiddagen var det körning med vattenskoter i havet. Vi fick göra olika grejer för att se vad vi klarade av, säger David.

Trots att han inte tycker att det är något problem att manövrera en vattenskoter, tycker han att kravet på förarbevis är bra.

– Det är inte alls dumt. Jag tänker att vuxna antagligen förstår hur man ska köra, men det är nog framtaget för många yngre förmågor i storstäderna som kör där de inte ska och leker runt i hamnarna, säger David.

I Vimmerby finns det ett stort intresse för skoteråkning trots att det inte finns en direkt anslutning till större vatten.
 

undefined
David Sigesbo tycker det är vettigt att ha förarbevis när man åker vattenskoter.


– Vi är ett gäng på sex, sju stycken som åker. Vi ligger ju rätt så bra till, vi har nära att åka till Sommen till exempel, som är en stor sjö. Vi har nära till Åsunden, och vi har nära till havet med, det är ju bara 6 mil till Västervik. Så vill man åka på sådana ställen är det ju optimalt, säger David.

I Kalmar län är det 12 personer per 1000 invånare över 15 år som skaffat sig ett förarbevis, och hör därmed till den övre halvan av skoterbevis per invånare. 83 procent av förarna är män, och bortsett från den äldsta skoterföraren på 81 år ligger snittåldern på 45 år. David tror inte att det pågår mycket olovlig skoterkörning i sjörna kring Vimmerby.

– Folk kan ju reta sig på att man kör. Blir man stannad på sjön så har man sin licens, man har gjort det man ska. Så det är nog vettigt att ha beviset. Dels är det bra för att se vad som finns i vattnet, men också ha lite hum om vad alla tecken på sjön betyder, för de betyder ju någonting, säger David.

undefined
David Sigesbo från Vimmerby tog förarbevis för vattenskoter förra året.


Den speciella förarutbildningen erbjuds i nio av tolv kommuner i Kalmar län. Av de 2 507 bevistagare är det 406 personer som genomgått utbildningen, medan resten fått det genom “gamla meriter” – vilket innebär att de redan haft förarbevis för annan typ av båt.

– De jag kör med har alla gått utbildningen för att vi inte vill ha något tjafs. Folk brukar klaga på sånt som är roligt, och vattenskoter är roligt så då klagar folk på det. Då tyckte vi i vårt gäng att det var lika bra att vi tog kortet, så kan ingen komma och klaga på att vi kör, säger David.

Vattenskoterkörning är inte tillåten i någon insjö i Kalmar län.

Det har gått drygt ett år sedan kravet på förarbevis för vattenskoter infördes. Kalmar län ligger i övre halvan av förarbevis per invånare med 2 507 utfärdade bevis.
Det har gått drygt ett år sedan kravet på förarbevis för vattenskoter infördes. Kalmar län ligger i övre halvan av förarbevis per invånare med 2 507 utfärdade bevis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!