Stramt trots höjd skatt

Nämnderna tvingas bli effektivare i sina verksamheter nästa år - trots att skatten höjs med 40 öre. De fem miljoner som lönekostnaden ökade med ska nämnderna arbeta in för att kommunen ska hålla en marginal i budgeten.

Vimmerby2007-10-11 06:19

- Det borde vara möjligt att hitta effektivare sätt i rad olika sammanhang för att ta hem kostnader i storleksordningen fem miljoner. Det kan röra sig om att pröva alternativ vid återanställningar, senarelägga inköp, hålla ner på sammanträden och hålla igen på resor och konferenser och en mängd andra saker, säger Carl-Axel Centerstig, c, när han kommenterar budgetförslaget som läggs fram för MBL-förhandling med de fackliga organisationerna.
Han beskriver det som en stram budget med små marginaler.
- Den är väldigt stram, och den stora satsning vi gör på gymnasiet kräver att vi skapar en handlingsberedskap och det är av den anledningen vi höjer skatten, säger han.
Budgetförslaget innebär att kommunens nettokostnader växer med drygt 30 miljoner kronor. Det mesta av det, 19 miljoner, går åt till lönehöjningar för de anställda. Det är fem miljoner mer än vad kommunstyrelsen räknade med när budgetramarna lades fast i somras.
En miljon är internhyror och resten, runt 13 miljoner, går till verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om