Strid om bredbandsbygge i Frödinge

Den första bredbandskonflikten mellan kommunens utbyggnadsstrategi och den privata marknaden är på god väg att segla upp i Frödinge. Där riskerar landsbygden att komma i kläm mellan olika intressen.

Vimmerby2012-10-25 06:26

- Jag är inte beredd att prioritera landsbygden runt Frödinge i den kommunala fiberutbyggnaden - om kommunen inte får förse Frödinge tätort med fiber och där vi redan har fem kilometer tomma rör nedlagda, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen som nu fått en redovisning om vilka tomma rör som finns i kommunen.

Över sju mil rör
Totalt rör det sig om drygt sju mil färdigt för fiberoptik. Mest i Vimmerby stad där det finns 47 kilometer tomma rör i marken, men också i kransorterna Gullringen med åtta kilometer, Södra Vi sju , Storebro sex och Frödinge med fem kilometer tomma rör.

Investering redan gjord
Rören ägs av Vimmerby Energi och har lagts ned när man grävt för fjärrvärme, eller närvärme.
- Det är ett rörsystem som redan finns, och motsvarar en investering på 32 miljoner eftersom man räknar att det kostar fyra miljoner att gräva en kilometer i tätort. Och det är i de rören kommunen avser att dra det nät som fullmäktiges policy för IT-utbyggnad syftar till, och med de anslutningsavgifterna kan vi få in pengar för att också bygga nät på rena landsbygder. Det är vår "Robin Hood-effekt", säger Micael Glennfalk.
Eftersom kommunen riskerar att mista uppemot ett 100-tal fastigheter i Frödinge kan det drabba byarna på landsbygden runt Frödinge.
Micael Glennfalk säger samtidigt att han inte alls är emot kommersiella aktörer och initiativ.
- Nej, men jag säger till Frödingeprojektet: Se till att det privata företaget också drar fiber till byarna runt omkring, för utan intäkterna från Frödinge tätort blir det svårt för kommunen att subventionera. Vi kommer att prioritera andra delar av kommunen, och tyvärr tror jag inte de privata aktörerna som Telia och andra är särskilt intresserade av att dra fiber till byar där det tar upp till 40 år för att hämta hem vinst på investeringen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om