Skolstriden för fem år sen gjorde att flera politiker gav upp och lämnade sina uppdrag.
– Vi tappade flera duktiga unga politiker, och det är synd, säger exempelvis Marie Nicholson (M).
Samtidigt fick hotet mot skolorna andra att kliva in i kommunpolitiken.
– Jag tyckte det vara svaga reaktioner när jag skickade olika beräkningar till alla ledamöter och tänkte att det är bättre att verka inifrån, säger Lars Sandberg som blev medlem i centern.
– Jag jobbade först med fiberfrågan, sen med skolan och fick tidigt en förfrågan från ett annat parti, men då var jag inte mogen, säger Jacob Käll, som ett år före valet 2018 tackade ja till att ställa upp för centern.
Hur har era politiska positioner påverkat ert synsätt på svåra avväganden, som småskolorna?
– Jag har full respekt för svåra frågor, men man måste framför allt ha dialog och bra skäl för besluten, säger Jacob Käll.
– Vi hade nog accepterat förslaget om det tydligt visat på brister i undervisning eller för få barn i skolorna, sen det tillvägagångssättet som retade många den gången, säger Lars Sandberg.
Den engagerade föräldern Angelica Gunnarsson sitter i dag som ordinarie ledamot för centern i barn- och utbildningsnämnden.
– Jag hade aldrig blivit politiker om det inte varit för skolfrågan, den blev en knuff in i politiken. Det krävs mycket engagemang att vara förtroendevald och där är mitt intresse för skolan en bra drivkraft.