"Brister i lönesättingen" – vänstern kräver åtgärder

Den politiska striden om lönepåslaget med en tusenlapp mer i månaden fortsätter. Nu kräver Vänsterpartiet att kommunens hela lönesättningsprocess ses över och att brister rättas till.

Enligt färska styrdokument till nämnderna ska medarbetarnas lön sättas utifrån kommunens lönepolitiska riktlinjer. "Men några såna finns inte, så vad tar man egentligen beslut efter? undrar Lars Johansson (V).

Enligt färska styrdokument till nämnderna ska medarbetarnas lön sättas utifrån kommunens lönepolitiska riktlinjer. "Men några såna finns inte, så vad tar man egentligen beslut efter? undrar Lars Johansson (V).

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson Olof Carlson

Vimmerby2022-04-04 10:30
undefined
Lars Johansson och Vänsterpartiet i Vimmerby ifrågasätter kommunens löneprocess och kräver att den utreds och att brister rättas till.

– De lönepolitiska riktlinjer som det hänvisas till i nästan nya styrdokument i nämnderna visar sig inte finnas alls. Ändå tas det uppenbarligen beslut om löner till anställda utifrån det. Då kan man undra på vilka grunder tas de besluten egentligen? Det har blivit tydligt nu när tusenlappen till alla inte ska gälla till alla, säger Lars Johansson (V).

Socialdemokraterna och vänstern har med stöd av Kommunal krävt att den individuella lönesättningen inte ska gälla vid fördelningen av tusenlappen utan att lika mycket ska gå till alla inom de aktuella personalgrupperna. Men majoritetens beslut blev att pengarna ska fördelas genom en pott.

undefined
Den politiska striden hur tusen kronor till alla i omsorgen egentligen ska fördelas fortsätter.

I styrdokument som antogs i slutet av förra året står det att lönesättningen inom barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens verksamheter ska utgå från kommunens lönepolitiska riktlinjer.

När vänsterpartiet ber att få riktlinjerna från HR-avdelningen blir svaret att det för närvarande inte finns några lokala lönepolitiska riktlinjer utan kommunen ska arbeta efter de centrala avtalen med individuell lönesättning och differentierade löner.

– Samtidigt får medarbetare höra att det ska vara mindre löneskillnader och en strävan efter mer jämlika löner, säger Lars Johansson. 

I en skrivelse till kommunstyrelsen och arbetsutskottet kräver vänstern att hela löneprocessen granskas och att bristerna rättas till.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) skriver i ett mejl att frågan om lönepolitiken togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott förra veckan och att ett förslag till svar till Lars Johanssons läggs fram för kommunstyrelsen veckan efter påsk.

I skrivelsen som är författad av HR-chefen Marie Halldén och HR-strategen Anna Nilsson markerar man att kommunen följer avtalet med Kommunal och det framhålls att det är individuell lönesättning som gäller.

"Lönebildning och lönesättning ska bidra till att arbetsgivaren når målen för verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet. Därför ska lönen vara individuell och differentierad och avspegla uppnådda mål och resultat" står det i skrivelsen.

Där framhålls också att närmaste chef har bäst möjlighet att bedöma medarbetarens arbetsresultat.

Förslaget medger att lönepolitiska riktlinjer saknas, men att de är på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!